Rädda maten

Kålräddning. Foto: Feeding the 5K

Idag händer det något mycket ovanligt i Broadstairs i Kent i England.

Egentligen borde det vara något alldeles vanligt.

Grönsaksfält där grönsakerna inte är riktigt perfekta (bara utseendemässigt, inte alls kvalitetsmässigt!) får besök av en massa frivilliga skördearbetare. Prognosen är att det kommer att plockas ungefär ett ton kål under dagen. Den kommer sedan att fördelas mellan ett antal hjälporganisationer som har meddelat att de har användning för den. Man kan gissa att det kommer att bli en hel del soppa, sallad och de brittiska motsvarigheterna till kåldolmar och kålpudding på olika gratislunchställen i storstäderna under veckan som kommer …

Den spektakulära aktionen har förstås ett allvarligare syfte. Såhär säger Tristram Stuart som har ordnat det hela tillsammans med de andra i sin organisation Feeding the 5K:

— Tusentals ton färska grönsaker och färsk frukt lämnas kvar på fälten på Storbritanniens gårdar varje år, antingen för att de inte svarar mot stränga kosmetiska regler eller också på grund av överproduktion. Redan små mängder av detta kan bli mat åt tusentals människor.

Feeding the 5K iscensätter också jättelika bespisningsunder med mat som ”egentligen” skulle slängas bort. Här kan man läsa om det senaste!

1 reaktion på ”Rädda maten”

  1. Kom att tänka på en fd granne som verkligen tog maträddandet till en ny nivå.
    Av henne har jag fått:
    en halväten chokladkaka (motivering: Nä, den var inte god, du kanske gillar den?)
    en påbörjad yougurt av sorten man äter direkt ur bägaren, hon hade ätit knappt halva av en rätt stor bägare.

    Speciell människa, de flesta skulle inte ens komma på idén.

    Svar till Jennifer:
    Oj. Kampanjen ”Bjud gäster på rester” gick nog ut på att man skulle äta TILLSAMMANS, inte på att man skulle försöka bli av med något som man inte tyckte var gott …

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *