
Tisdagen den 4 oktober mellan 10 och 11 blir det Fester med rester-prat i Västergatan, ett SR-program som sänds från Västergatan 1 i Växjö med Jocke Wallgren som programledare och Marina Eliasson som producent. Jag har fått lite frågor i förväg:
”Hur länge håller sig mat, i frysen, kylen eller skafferiet? Vad gör man med olika soppslattar, blanda dem är ju otänkbart? Överbliven gröt?
Gamla kanelbullar, vad göra?
Jag köper ofta färska kryddor men oftast går inte allt åt, måste slänga en del — vad göra i stället?
Äggulor som blir över, vad göra?
Gammalt bröd?
Kan man göra pålägg av allt? Kanske inte gröt och stuvade makaroner…;)
Kan man ställa till med frysfest, hur gör man då?
Containerdykare, kan man bli det och vad ska man tänka på då? Matbutikerna slänger ju massor…
Finns det ngn särskild glädje i att hushålla, vilken i så fall?
Vad är hållbarhet, Stina pratar ju om det?”
(Stina är Stina Algotson, en stor auktoritet när det gäller mat och hållbarhet, särskilt i Småland eftersom hon bor där numera.)
Det verkar som om man kan lyssna och titta på bilder och läsa recept på programsidan, så varsågoda och välkomna, alla! Om det är någon som har ett bra svar på någon av frågorna nu i förväg så tar jag hjärtans gärna emot det.
Kanelbullar kan man göra skorpor av. Klyv dem på mitten så att de blir två ”båtar” och rosta i ugnen på låg värme.
Färska kryddor – hacka och frys in? Bred ut och torka?
Lycka till med radioprogrammet!
Svar till Susanna:
Tack för tipsen — dem tar jag med till Västergatan!
Jag gör ett försök:
Hur länge håller sig mat, i frysen, kylen eller skafferiet? Vad gör man med olika soppslattar, blanda dem är ju otänkbart? Överbliven gröt?
Överbliven gröt…ja, beror ju på vilken sorts gröt vi pratar. Tomtegröt/risgrynsgröt går ju att micra eller värma på spisenmed lite mjölk i om det blir för tjockt. Soppslattar,tja… varför skulle man inte kunna blanda? Eller frys in dem och häll i nästa gång du kokar den sortens soppa igen. Eller dryga ut slatten med kokt potatis i tärningar och ät macka till så har du en matlåda. Hur länge mat håller beror mycket på hur kallt du har i kyl och frys. Frosta av regelbundet så håller sig grejerna bättre utan att bli isiga.
Gamla kanelbullar, vad göra? Hur kan något så mumsiga som bullar ens hinna bli gammalt innan de är slut? 😉 Är de gamla som i ”torra”, stek fattiga riddare. Är de gamla som i ”mögliga”, låt bli.
Jag köper ofta färska kryddor men oftast går inte allt åt, måste slänga en del — vad göra i stället? Hacka och lägg i små burkar i frysen, skrapa ur med en sked när du vill ha.
Äggulor som blir över, vad göra? Ner i såsen, pannkakssmeten, röran, sockerkakssmeten.
Gammalt bröd? Se bullar. Eller gör skorpmjöl/ströbröd av det. Eller slå mjölk över och ha som bas i köttbullar.
Kan man göra pålägg av allt? Kanske inte gröt och stuvade makaroner…;).Potatismos, kall kokt potatis och rivna morötter är underbara pålägg, speciellt på knäckemacka sent på kvällen innan man ska sova… 🙂
Kan man ställa till med frysfest, hur gör man då? Rota i frysen och se vad du hittar 🙂
Containerdykare, kan man bli det och vad ska man tänka på då? Matbutikerna slänger ju massor…
Att tänka på är att det räknas som stöld/olaga intrång och är olagligt. Vissa butiken häller ut klorin, tvättmedel och andra kemiska produkter över sina sopor för att förhindra dessa stölder.
Finns det ngn särskild glädje i att hushålla, vilken i så fall? Det är väl alltid kul att få pengar över till annat? Garn, t.ex.
Annars kan man ge de flesta matrester till hunden. Undvik rå lök, salt/stark/fet mat och självklart sötsaker också. Men överblivna äggulor i maten är nyttigt. Grötslattar, ris som blir över och en hel del annat får vovvenmumsa i sig 🙂 Kokar jag potatis med skalet på äter han gärna skalen också….
Svar till Jennifer:
Tusen tack — mycket att ta vara på här!
Förr i världen gjorde man brödpudding på gamla bullar. Jag tror mormor blandade bullar, hackad mandel och russin i en form. Sedan på med äggstanning och in i ugnen. Serveras ljummen med sylt! Gudagott!
Svar till Henrietta:
Hackad mandel, att vi inte tänkte på det! Vi testade en brödpudding med formbrödsskivor i tärningar, lyxäggstanning (lite grädde i) och russin när vi gjorde boken. Jordgubbssylt till. Osannolikt att något så enkelt kan bli så bra. Nu måste jag testa med mandel också. Tack!
Nu har jag pratat med mamma och så här gjorde mormor.
Fyllda bullar som delades på två som smörades och stoppades i en smord form. Gör en tunn pannkakssmet med ett extra ägg i. Häll över och in i ugnen på 200 grader tills det stelnat.
Mandel och russinen som jag kommer ihåg kommer nog från bullarna :o)) Mormor gjorde alltid på de bästa bullarna!
Svar till Henrietta:
Hälsa mamma och tacka! Detta måste provas.