
Häromdagen skrev jag om att det finns lokaltidningar som har en äppelförmedlingsspalt vid den här tiden på året. Att jag inte tänkte på att Facebook är det perfekta stället för äppelförmedling! Här är ett reportage i Dagens Nyheter om hur bra det fungerar.
Och så ett par äppeltips som har kommit:
Henrietta: ”Jag kokar äpplen med kanel och sedan blandar jag det med keso. Gott och nyttigt!”
Jennifer: ”Äppeltzatziki: Riv äpplen grovt och pressa dem i ett durkslag så den mesta saften försvinner. Blanda med turkisk yoghurt, salt och vitlök.”
Anna: ”Tomatsoppa! Koka ett par portioner pasta i grönsaksbuljong. När den är nästan klar, rör ner en förpackning krossade tomater, en nypa socker och lite olivolja. Koka upp och smaka av med salt och peppar och antingen balsamvinäger, pressad citron, sambal oelek eller äppelcidervinäger. Tärna två äpplen, rör ner dem (spara eventuellt några tärningar till servering) och låt soppan koka upp igen. Ställ fram en liten bytta turkisk yoghurt eller crème fraîche som man kan klicka i som man vill.”

När jag gick i mellanstadiet fick jag Pomonas äppelbok i present av en vänlig dam. Idyllen och påhittigheten i den var inte riktigt lika beroendeframkallande som den i Linus-, Linnea- och Maja-böckerna (Storm-Stina hade inte kommit än), men nästan.
Nu kom jag att tänka på Pomonas äppeldockor. Jag kom aldrig längre än till huvudena när det begav sig, äpplena i vår sommarstugeträdgård var inte så stora och inte så runda, och eftersom det bara är tecknade bilder i boken var det svårt att ha realistiska förväntningar på resultatet. Nu letade jag lite — och hittade en beskrivning bland en massa andra äppeltips på författaren Görel Kristina Näslunds hemsida. Någon som har provat?