Jaha, jag fortsätter att experimentera med mörka limpor utan jäst men med filmjölk och bikarbonat … Under stora delar av år 2023 har de varit mer än vad jag har orkat med, till och med den här enkla sortens bakning alltså, men nu gjorde jag ett litet ryck och tyckte att det var ganska roligt. Och så blir de ju så goda!
Lite extra tur hade jag: när jag skulle köpa filmjölken stod det några paket med röda ät-snart-lappar längst fram i hyllan. Så gör tydligen en del butiker nu. Andra flyttar varor med ”kort datum” till en särskild plats i butiken. Ifall du inte ser någondera i de butiker där du handlar, så fråga hur de brukar göra — det är också en impuls för dem att sätta igång ifall de inte redan har något bra system!
*** Ett litet tillägg:

Havremust köper man i sådana här förpackningar — jag undrar om de inte har sett ut på samma sätt sedan 1950-talet eller så. Det är ett mineral- och vitaminberikat havremjöl som är tänkt för välling men som inte innehåller mjölkpulver eller socker utan som bara är ångkokade, torkade och malda havrekärnor, så om man tycker om smaken kan man använda det till annat också, till exempel som en av minst två mjölsorter i bröd. ***
två limpor
Ugn: 175 grader, ca 90 minuter
1 dl honung
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl havremust
3 dl havregryn
1 dl linfrön
1½ msk bikarbonat
2 tsk salt
2 tsk kumminfrön
1 l filmjölk eller yoghurt
2 dl vatten
ovanpå:
ca 2 msk havremust eller grahamsmjöl

Ta fram honungen i god tid så att den mjuknar — ställ gärna burken i varmt vattenbad så att innehållet till och med blir lite rinnigt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt honungen och töm filmjölkspaketet i bunken. Häll vattnet i paketet, skaka om och töm det igen i bunken.
Rör ihop degen, som blir mer som en tjock smet — se till så att det inte ligger något mjöl kvar på bunkens botten eller i ”fickor” i degen.
Dela på ett bakplåtspapper och klipp djupa jack i 45 graders vinkel in från alla hörn. Klä formarna med varsin pappershalva.
Fördela degen i formarna, jämna till och strö lite havremust eller grahamsmjöl över ytan.
Grädda bröden i 175 graders ugnsvärme i ungefär en och en halv timme. Lägg folie över på slutet om de ser ut att bli för mörka.
Skär inte i dem direkt, utan låt dem vila under bakduk över natten först.
Ge gärna bort dem inlindade i fina kökshanddukar från någon av basarerna och marknaderna före jul eller från någon second hand-butik!
Låter toppen!
Blir de söta? Och VAD är havremust? För tankarna till välling..
Hej Carol!
Du kan prova att minska honungsmängden om du vill. Jag har minskat den i förhållande till andra recept jag har sett, men det går säkert att ta bort ytterligare lite. Den här sortens bröd är ju lite sött, men inte så att det stör tycker jag.
Havremust kan man göra välling av, det stämmer, men det är ett slags mjöl. Har kompletterat receptet med lite om det nu — tack för att du frågade!