Midnattsblått

Nu har jag ju inte rest utomlands på länge och kommer nog inte att våga göra det på ett tag heller. En av de saker jag saknar är att gå in i en bokhandel i en främmande stad och försöka se vad människor där läser. Ja, det man ser är väl egentligen mest vad de stora förlagen har övertalat bokhandlaren att skylta med, men ändå … Det är inte riktigt samma som hemma!

Den här boken, Simone van der Vlugts historiska roman Midnight Blue, fick jag låna av en väninna när vi var i Frankrike tillsammans för några år sedan. Då hade jag varit på besök i Nederländerna några gånger också, och sett massor av blåvitt porslin och blivit fascinerad av det. Det fanns hela butiker med bara blåvitt, och både traditionella motiv och moderna som Miffy och (om jag inte minns fel) Hello Kitty. Ett sådant otroligt spritt och långlivat konsthantverk vill man ju gärna veta mer om!

Simone van der Vlugt har läst in sig på den period när det kan eller ska ha uppstått och föreställt sig att en ensam kvinna med en ovanlig kreativitet och framåtanda låg bakom alltihop. Det var inte bara hennes konstnärliga talang som krävdes — hon var tvungen att ta sig fram i samhällslivet också.

Och resultatet?

Alltså inte av hennes idé utan av Simone van der Vlugts ansträngningar?

På den engelska översättningens framsida står det ”international bestseller”, och i författarbiografin presenteras Simone van der Vlugt som oerhört etablerad och framgångsrik.

Det är ju svårt att gissa hur mycket som kan ha gått förlorat i översättningen, men jag undrar vad andra har sett i den här berättelsen. Det vill säga, jag har läst lite på Goodreads och sett att inte alla är helt förtjusta, men hur blev en så personlighetslös och melodramatisk och oengagerande berättelse utgiven överhuvudtaget? Vem ska sympatisera med den här huvudpersonen eller ens för en liten stund tro på att det kan ha gått till på det vis som Simone van der Vlugt föreställer sig?

Det lilla positiva är kanske att jag vill läsa mer om Delft-porslinet nu. Och jag tror att jag också måste läsa Deborah Moggachs roman om tulpanfebern, en annan osannolik historisk våg som påverkade Nederländerna enormt mycket.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *