Om bilden här ovanför känns bekant är det för att jag har använt den tidigare — tyvärr tog jag inga närbilder av de fina kakorna som serverades till teet efter vår Jane Austen-konsert i Medåker i februari. Men husmor Mia skickade tre av kakrecepten, och här kommer det andra! Det tar lite extra tid men resulterar i mycket lyxiga små munsbitar som man också skulle kunna kalla mandelmassekakor.
antal beroende på storlek
Vila: över natten
Ugn: 225–230 grader, 3–5 minuter
250 g mandelmassa
50 g strösocker
60–80 g äggvita (oftast äggvita från två ägg)
hushållsfärg (eller livsmedelsfärg i pastaform)
dekoration:
blandade nötter
syltade fruktskal
cocktailbär
Riv mandelmassan och blanda det rivna med strösockret. Tillsätt äggvitan lite i taget och rör tills smeten är klumpfri. Färga den till en nyans som du gillar (eller dela den och färga den i några olika nyanser).
Skeda över smeten i en sprits och spritsa ut kakor på bakplåtspapper. Hur många det blir beror på hur stora du vill göra dem.
Dekorera dem med en mandel eller en hasselnöt, eller lite hackade nötter, eller en liten sked syltade fruktskal, eller ett cocktailbär.
Ställ de ogräddade kakorna svalt över natten.
Grädda dem i 225–230 graders ugnsvärme i tre–fem minuter.
Bered dig på mycket beundran när du dukar fram dem!