Söndagskvällspajen

Nu har jag provat det här receptet två gånger, så man kan väl tycka att det är dags att publicera det! Tyvärr har jag båda gångerna lagat pajen på eftermiddagen, och det har hunnit bli mörkt innan den blev klar, och så har jag gett bort den. Därför blir det ingen bild av en färdig paj. Hoppas att det går att hålla tillgodo med en gammal bild av salladslök.

Eftersom tomaterna innehåller ganska mycket vätska gjorde jag en äggstanning på fyra ägg men bara tre deciliter mjölk. Prova!

Kylskåp: ca 30 minuter
Ugn: 175 grader i ca 15 + ca 45 minuter

pajdeg:
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
lite salt
½ dl vatten

fyllning:
ca 400 g färska tomater (jag använde sex plommontomater)
en förpackning fetaost
ca 12 stora, gröna, urkärnade oliver (eller fler mindre)
det gröna från 8 salladslökar (eller det vita och det mesta av det gröna från en purjolök)
ca 200 g riven ost
4 ägg
3 dl mjölk
ca 1 msk vetemjöl
salt och peppar

Skär smöret i kuber och lägg dem i en bunke eller i en matberedarskål. Tillsätt havregryn, vetemjöl, salt och vatten och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och ställ den att vila i kylskåp i ungefär en halvtimme.

Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

Skär under tiden tomaterna först i fjärdedelar och sedan i skivor. Lägg dem i en bunke. Smula fetaosten i samma bunke. Skär eller klipp oliverna i ganska små bitar. Klipp det gröna på salladslöken i centimeterbreda strimlor (eller strimla purjolöken). Salta, peppra och strö över ungefär en deciliter av den rivna osten. Rör om.

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, peppar och salt till äggstanningen.

Ta ut pajskalet ur ugnen men låt ugnen vara påslagen.

Fördela tomatblandningen i skalet, häll äggstanningen över och strö resten av den rivna osten ovanpå.

Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme. Vicka på formen ibland och ta ut pajen när fyllningen har slutat röra på sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *