Lingonrutor

I midsommarveckan var jag på Folkets Hus i Kosta och bakade långpannerutor igen — det ska nämligen vara torsdagsfika där under sommaren.

Kladdkaka med havregryn är förstås ett standardrecept, och jag gjorde tre sådana långpannor den här gången.

Tidigare har jag oftast också bakat ingefärsrutor, men några av de trogna sopplunchsgästerna gillar inte alls ingefära, så jag lovade att hitta på något annat den här gången.

En långpanna med blåbärsrutor misslyckades på ett sätt som jag fortfarande försöker förstå — de blev goda och knäckiga men tog jättelång tid i ugnen och såg inte alls ut som jag hade tänkt, kanske beror det både på att blåbär blir blöta i ugnen och på att jag använde fiberhavregryn — men de här lingonrutorna blev fina och goda. Prova!

en ugnsstor långpanna full
Ugn: 175 grader, minst 20 minuter

250 g smör
1 l havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl mörk sirap
5 dl strösocker
3 ägg
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

ovanpå:
2–3 dl lingon

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser (utom lingonen) till en smet som blir som en ganska stabbig deg. Bred och tryck ut smeten till ett jämnt lager i en bakplåtspappersklädd långpanna — enklare om du spolar händerna i kallt vatten först eller lägger ett bakplåtspapper ovanpå smeten medan du trycker ut den.

Fördela lingon, färska eller frysta, ovanpå.

Grädda kakan i 175 grader tills den blir ljusbrun — det tog lite mer än 20 minuter i den ugn jag använde, och jag tror att det också beror på att bären släpper ifrån sig vätska. Känn med en fingertopp så att ytan har stelnat och inte klibbar. Kakan stelnar när den svalnar! Skär den i rutor när den är ljummen eller har svalnat helt.

Viktig del av bakningsdagarna: kantskålarna som alla som rör sig i Folkets hus (mest ideella medarbetare, bland annat de som förberedde det viktiga midsommarlotteriet) kan ta en bit ur!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *