Jordgubbsdagar

I Kosta fanns det förr en jordgubbsförsäljare som satt utanför Fenix (jag tror att man egentligen ska säga Coop, och jag vill helst säga Konsum …) stora delar av sommaren.

Nu säljer han någon annanstans, men han bor i Kosta, och varje vecka ringer han min mamma och frågar om hon vill att han ska komma med några liter.

Göran heter han.

Förra veckan kom han med fyra liter som min mamma hade beställt, och när han klev in i köket sa han:

”Innan ni säger något nu: jag har fjorton liter i bilen, fina bär, men man måste ta hand om dem direkt, de håller inte över natten. Vill ni ha dem?”

Han hade räknat ut ett pris som var ganska mycket lägre än det vanliga.

Jag tackade ja och rensade bär hela kvällen sedan.

Igår hände det igen, fast då tackade jag bara ja till fem liter.

Nu finns det jordgubbssylt, jordgubbskräm och jordgubbssaft i ganska stora mängder här, och jag måste dela med mig av några tips eftersom jag inte har sett dem någonstans:

Rensa bären genom att dela dem på hälften (dela fler gånger om bären är stora) och plocka bort bladrosetten med fingrarna när bäret är delat. Försök inte ta bort det med ett grovt sugrör som på sociala medier, skär inte bort en tredjedel av bäret som en del verkar göra på sociala medier — på det här viset blir det minimalt med svinn.

Frys de sköljda och delade bären i små mängder i plastpåsar eller plastburkar om du inte har tid med mer än så. På det viset går det snabbt att tina dem lagom mycket för att de ska passa till glass, milkshake eller smoothie. Man kan förstås också låta en påse eller burk tina i kylskåpet över natten för att kunna använda bär i yoghurt eller gröt nästa morgon.

Om du har tid: gör sylt, saft och kräm samtidigt och av samma bär!

Koka bären med bara lite vatten och socker — snart har du hur mycket vätska som helst.

Skumma och spara ”skummet” i en gryta vid sidan om.

Häll av vätskan i litermått — vill du kan du sila den på vägen och lägga tillbaka bärrester i syltgrytan.

Töm grytan i en grov sil eller ett durkslag och passera bären tillbaka ner i syltgrytan. Koka upp med syltsocker och späd med vätskan till lagom syltkonsistens.

Koka jordgubbskräm på det avskummade tillsammans med så mycket du vill använda från syltgrytan och sparad vätska. Använd potatismjöl och vanligt socker. Kyl ner krämen och frys in den om den inte ska serveras direkt.

Sila vätskan om du inte redan har gjort det, eller sila den igen om du vill. Koka upp den och smaka av den med vanligt socker till saft.

Nu kommer momentet med extremt rena flaskor och burkar, extra viktigt om det inte finns plats i frysen — gör som det står på förpackningen med konserveringsmedel, och tillsätt också konserveringsmedel i saften och sylten enligt instruktionerna på förpackningen.

Det här är som en blandning av det gamla husmorstricket att koka eftersylt när man har kokat saft och att dricka superfärsk saft när man just har kokat sylt. En nackdel kan kanske vara att det är omöjligt att följa ett recept, men prova!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *