”Jag brukar kalla dem pojkar”, skrev Märta i Växjö när hon visade sina nybakta bullar på Facebook i mitten av februari.
Vi har haft lite kontakt tidigare, för Märta har arbetat i köksmiljöer i Svenska kyrkan länge och använt mina böcker och gett bort dem i olika sammanhang.
Nu frågade jag om receptet, och då visade det sig att det är ett recept ur den första boken, Kyrkkaffe, hon använder. Det kommer här nedanför.
Men först måste jag berätta att benämningen ”pojkar” var en som Märtas mamma använde. ”Ska jag skicka en bild av henne?” frågade Märta, och jag tackade ja direkt.

Här är Frideborg, född 1908.

Hennes bakningskonst blev uppmärksammad!
Och såhär bakar Märta numera bullarna, förlåt pojkarna:
ca 40 bullar/pojkar
jäsning: två gånger
Ugn: 200 grader, och passa noga
150 g smör
5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst (gärna jäst för söta degar)
ev 1 ägg
1½ dl socker eller vit sirap
½ tsk salt
ev 1 tsk kardemumma
13 dl + 3 dl vetemjöl
fyllning:
smör
socker
kardemumma
ovanpå:
1 ägg
pärlsocker
Smält smöret och rör ner mjölken i det. Smula ner jästen, rör så att den löser sig, rör ner övriga ingredienser och blanda till en slät deg. Täck den med en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.
Ta upp den jästa degen på bakbordet och knåda den ordentligt. Dela den i fyra delar och kalva ut dem till rektanglar, ungefär 25 x 35 centimeter. Bred lite smör på och strö över socker och kardemumma. Vik dem dubbla och skär dem i remsor, ungefär tre centimeter breda. Vrid varje dubbel remsa några gånger — det blir en ”pojke”.
Lägg pojkarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under bakdukar till ungefär dubbel storlek — det brukar ta ungefär en halvtimme. Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda dem i 200 graders ugnsvärme tills de har fått fin färg som på Märtas bild. (Ibland står det i vetebrödsrecept att man ska grädda i 225 grader — det kan man göra, och då får man passa dem ännu mer noggrant!)
***
Tack Märta! Och tack Frideborg!
Fin historia. Får testa pojkarna vid nästa bullbak :-).
Ja, du förstår att jag var tvungen att dela med mig av den! <3