Svinnsmartpajen

På Willys där jag handlar ibland finns det inte ”maträddarpåsar”, men däremot sparas papplådor som en del av frukten och grönsakerna kommer i, och när det sorteras bort sådant som håller på att vissna sorteras det tillbaka i sådana lådor, en ”duschmössa” träs över och lådan säljs för 20 eller 25 kronor. ”Svinnsmart” är namnet på det projektet.

Den här veckan fick jag en fantastisk fruktlåda och en lika fantastisk grönsakslåda, och grönsakslådan innehöll bland mycket annat åtta stora champinjoner och många tomater. Så jag bestämde mig för att göra en svinnsmartpaj!

Bild lånad från Arlas webbplats

Också till den här pajen använde jag med glädje den rivna versionen av den ekologiska Humlan-osten som jag upptäckte bara häromveckan.

Eftersom tomaterna innehåller ganska mycket vätska gjorde jag en äggstanning på fyra ägg men bara tre deciliter mjölk.

Kylskåp: ca 30 minuter
Ugn: 175 grader i ca 15 + ca 45 minuter

pajdeg:
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
lite salt
½ dl vatten

fyllning:
ca 7 kvisttomater (ganska små)
ca 8 stora champinjoner (eller fler om de är mindre)
det gröna från 8 salladslökar
ca 200 g riven ost
4 ägg
3 dl mjölk
ca 1 msk vetemjöl
salt och peppar

Skär smöret i kuber och lägg dem i en bunke eller i en matberedarskål. Tillsätt havregryn, vetemjöl, salt och vatten och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och ställ den att vila i kylskåp i ungefär en halvtimme.

Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

Skär under tiden tomater och svamp först i fjärdedelar och sedan i skivor. Lägg dem i en bunke. Klipp det gröna på salladslöken i centimeterbreda strimlor. Salta, peppra och strö över ungefär en deciliter av den rivna osten. Rör om.

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, peppar och salt till äggstanningen.

Ta ut pajskalet ur ugnen men låt ugnen vara påslagen.

Fördela tomatblandningen i skalet, häll äggstanningen över och strö resten av den rivna osten ovanpå.

Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme. Vicka på formen ibland och ta ut pajen när fyllningen har slutat röra på sig.

3 reaktioner på ”Svinnsmartpajen”

  1. Apropå paj: Igår hittade jag för första gången en bok i kyrkkaffeserien på en av mina lokala secondhandbutiker. Det var ”mat i långpanna”. Jag började ju ha span i vintras efter att ha sett dina rutrecept på bloggen. Trodde att det bara skulle va att gå och hämta mtp de miljoners matböcker som brukar finnas på loppisar. Men så var det inte. Kyrkkaffeserien är uppenbarligen för bra för att göra sej av med 🙂

    Och apropå Humlan ost. Ska just ta den på mitt nybakade bröd. Den har blivit extra god efter att ha fått bo i kylen sen förra hösten. Första försöket på enkel hemmalagring föll ut väl. Humlan och dess oekologiska kubkompisar (”Arlas familjefavoriter) säljs ganska ofta med lågpriserbjudande och passar utmärkt att förädla så här. Som bonus en del i beredskapslagret vi borde ha hemma nuförtiden (där finns just nu endast ett par ostar……)

    1. Då har du hittat en av favoritböckerna! 🙂 Roligt!
      Festligt med osten — jag har faktiskt också lagrat den, fast utan baktankar. När Arla bytte korkar på sina paket fick jag en förpackning som läckte i en väska, och då skickade de två presentkort på 100 kronor. Jag sparade dem och tänkte att jag måste köpa något annat än mjölk för dem, och sista giltighetsdagen blev jag lite stressad och slog till på tre sådana där stora ostar till nedsatt pris. Så presentkorten räckte långt! Och nu har jag ost som räcker ett tag (jag är inte någon stor ostätare) och som uppenbarligen också lagras. Du har den bara i vanligt kylskåp eller?

      1. Ja osten har bara fått stå längst in i kylskåpet. Hade ingen koll på om det ska va särskild temp (då blir det genast krångligt) och inte snurrat eller vänt på den men smaken har definitivt utvecklats. Det tryckta bästföredatumet var i april 2024 tror jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *