Här kommer ett nytt recept på paj — jag har blivit lite inspirerad de senaste veckorna och provat kombinationer av favoriter och nytt. Den här gången gjorde jag en i en springform och en i en lite större oval form, den som syns på bilden. Den enda skillnaden blev till slut att jag la till ett ägg och en deciliter mjölk i äggstanningen till den stora formen.
Och en annan nyhet är att jag den här gången hittade riven ost som är ekologisk: Humlan! Hälften av innehållet i påsen går åt till en paj.
Lagar jag paj därför att ICA skyltar med att två purjolökar kostade 15 kronor förra veckan? Ja, såklart!
Kylskåp: ca 30 minuter
Ugn: 175 graders ugnsvärme i ca 15 + 45 minuter
pajdeg:
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
lite salt
ca 2 msk vatten
fyllning:
en stor purjolök (eller ett par tunnare)
ca 200 g champinjoner
150 g riven ost
3 ägg (eller 4)
3 dl mjölk (eller 4)
1 msk vetemjöl
salt, peppar
Skär smöret i kuber i förpackningen och lägg dem i en bunke eller i matberedarens skål. Häll i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg (jag har gjort det för hand, med havregrynen intakta så att säga, och i matberedare som finfördelar dem — båda delarna blir bra tycker jag). Tryck ut degen i en springform eller pajform och ställ den i kylskåp i ungefär en halvtimme.
Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart och skär under tiden purjolöken och svampen till fyllningen. Skär ett par längsgående snitt i purjolöken och skär sedan det vita och ljusgröna i centimetertjocka strimlor — det gröna får sparas till andra rätter. Skär svampen i ganska små bitar, fjärdedelar om de är små, mindre bitar om de är större så att säga.
Ta ut pajskalet ur ugnen, lägg purjolök och svamp i det, salta och peppra och strö över ungefär hälften av osten. Rör om med händerna så att allt blandas.
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, salt och peppar i en bunke. Jag tycker att det är så svårt att måtta salt och peppar till pajer, så gör som du brukar och tänk på att varken purjolök eller svamp har någon egen sälta!
Häll äggstanningen över hela pajfyllningen, jämna till om det behövs och strö allt som är kvar av osten ovanpå.
Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme tills fyllningen inte rör på sig när du vickar på formen — det kan ta lite olika lång tid, men börjar ytan se för mörk ut så täck den med aluminiumfolie tills fyllningen är klar.
De båda pajer som jag har provlagat har hamnat i bitar i två olika frysar. Paj hör ju till de maträtter som inte förlorar så enormt mycket på att svalna, frysas, tinas och värmas igen. Ganska bra present till vänner som inte riktigt tar sig tid att laga sådant åt sig själva!