Rent vatten till många

Det här är något som jag tror att jag har berättat förut, kanske mer än en gång, men det fortsätter ju, så här kommer det!

Min farfar var journalist och reste mycket på landsbygden i olika länder i Afrika och en del i Asien och Latinamerika. Han blev ofta tagen för läkare, och människor bad honom om hjälp. Ganska länge hade han dåligt samvete för det, och ett tag funderade han på att försöka utbilda sig till läkare, men när han gick i pension startade han istället två organisationer där läkare kan anmäla sig som volontärer och där vårdinstanser i länder med läkarbrist kan anmäla behov av läkare. Den ena är för läkare som är med i Rotary, och den heter Rotary Doctors. Den andra är för läkare som inte är med i Rotary, och den heter Skandinaviska Läkarbanken. I början vikarierade volontärerna på sjukhus där någon läkare hade blivit sjuk eller skadad, eller där någon läkare behövde åka på utbildning eller semester. De arbetade också i stafett, sex veckor vardera, på några sjukhus där det inte gick att ta hand om patienterna just då om det inte fanns extraläkare på plats hela tiden.

Så var det det här med primärvården. I länder som Kenya är det väldigt ojämnt med den. Läkarbankerna började arbeta med ett slags rullande vårdcentraler på landsbygden — jeepar som körde ut med läkare, sjuksköterskor och personal som kunde leda utbildningar i till exempel hygien, nutrition och familjeplanering. Läkarna arbetade i stafett.

Alla läkarna skrev rapporter efter sina veckor, och jag har läst massor av sådana rapporter eftersom jag var redaktör för organisationernas gemensamma nyhetsbrev ett tag. En läkare, jag tror att det var en som jag känner och som heter Birgitta, kom hem och skrev att hon behandlade massor av sjukdomar som man får av dåligt vatten och att arbetet nästan var meningslöst eftersom alla gick hem och var tvungna att fortsätta använda dåligt vatten.

Det var ju egentligen något som alla jeepläkarna visste, och organisationernas ledning också, men Birgittas sätt att berätta om det gjorde att många förstod hur avgörande vattnet var och att det skulle gå att göra något åt det.

Så då började de här båda organisationerna arbeta med vatten också. Det har de gjort sedan dess.

Bild: Rotary Doctors

Det har grävts och borrats brunnar på många av de platser dit läkarjeeparna kommer, och nu under våren har ytterligare några sådana platser fått brunnar.

Såhär skriver Rotary Doctors:

Rent vatten till fler! En brunn eller täckt källa betyder inte bara rent vatten, utan också mer tid över för barn och kvinnor, mindre ved för att koka vatten som ska drickas, färre utgifter för vård och mediciner för magbesvär.

I april och maj fick ytterligare 400 hushåll tillgång till rent vatten tack vare stöd till Rotary Doctors genom Kristinehamn-Bro Rotaryklubb, Älmhult-Linnebygdens Rotaryklubb, Uddevalla Skansen Rotaryklubb och Ljungskile Rotaryklubb.

Bild: Rotary Doctors

Fantastiskt eller hur?

Du som vill vara med och stödja arbetet kan göra det direkt:

Bankgiro 900-4722
Plusgiro 900472-2
Swish 900 47 22

Mer information finns här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *