Nu har jag tagit en ganska ful pajbild igen — och gjort en paj som är så god! Faktiskt flera, för att verkligen testa receptet och för att jag visste att de skulle gå åt.
Broccolipaj är något som jag förknippar med sent 1980-tal, fast jag vet inte om det stämmer egentligen. Broccoli och ädelost är i alla fall en perfekt pajfyllning. Den här gången klippte jag salladslök smått och bredde ut ett lager under broccolin, men det går lika bra att hacka en gul lök, fräsa hacket och breda ut det.
en normalstor paj
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter + 45–60 minuter
pajskal:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk vatten
lite salt (ungefär 1 krm)
fyllning:
400 g broccoli (jag använde en påse av ICA:s ekologiska, och det är 425 g)
3–4 salladslökar
50–100 g ädelost
3 dl mjölk
3 ägg
1 msk vetemjöl
salt, peppar
ca 1½ dl riven ost (jag använde färdigriven mozzarella)
Skär smöret i små kuber (enklast medan det är kvar i papperet — prova! Först skivor, sedan stavar, sedan kuber) och lägg det i en bunke eller matberedarskål. Arbeta ihop det med vetemjöl, havregryn, vatten och salt till en deg. Använder du matberedare finfördelas havregrynen, och nyper och knådar du är de intakta, men båda delarna blir bra! Tryck ut degen i en pajform eller springform och ställ den i kylskåpet i ungefär en halvtimme.
Ta ut pajskalet och förgrädda det i 175 graders ungsvärme i 10–15 minuter.
Koka under tiden de frysta broccolibuketterna i lättsaltat vatten i några minuter.
Klipp det gröna på salladslökarna i halvcentimeterbreda bitar.
Vispa ihop äggstanningen: ägg, mjölk, mjöl och lite salt och peppar.
När pajskalet är förgräddat: bred ut salladslöksstrimlorna på botten, lägg broccolibuketterna ovanpå, smula ädelosten och fördela den mellan dem, och häll äggstanningen över. Jämna till fyllningen lite om det behövs. Strö riven ost i ett jämnt lager över hela ytan.
Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme — börja vakta den efter ungefär en halvtimme och prova att vicka lite på formen ibland. När fyllningen inte rör på sig längre är pajen färdiggräddad.
Ät den varm, ljummen eller kall med mycket sallad och kanske nybakat eller värmt bröd.
Eller frys den till ett framtida kalas!
Mums!