Film att se igen

Det här hade jag lika gärna kunnat missa, för jag är inte inne och tittar på SVT Play så ofta, men jag är så glad att jag fick syn på det: biofilmatiseringen av Stolthet och fördom finns där nu!

Bland dem som verkligen älskar Jane Austen är det mycket populärt att säga att den är sådär och att BBC:s TV-serieversion är mycket bättre.

Och då måste jag erkänna att den har jag inte sett!

Det är klart att massor går förlorat när man ska klämma in en hel roman full av det som kallas free indirect discourse – mest Elizabeth Bennets tankar, men läsaren får ta del av dem utan att det kommenteras att det är hennes tankar, det är bara hennes verklighet och hennes intryck och reflektioner som om de vore sanningen om allt – i en film som inte får bli mer än två timmar. Och hur förmedlar man allt det tysta i en film? Det går inte.

Men det är Deborah Moggach som har skrivit manus – det hade jag inte upptäckt tidigare. Henne tycker jag väldigt mycket om sedan jag läste en intervju med henne i en tidning på en bokmässa på den tiden när jag arbetade på bokförlag. Här är den snutt som jag blev tvungen att fotografera och lägga ut på Facebook. Jag visade den i ett inlägg här på bloggen för inte så länge sedan, så om någon känner igen det kan det vara därför. Och jag kan inte låta bli att visa den igen!

Ovanligt och fint och kreativt eller hur?

Och jag tycker att det finns mycket som är bra med den här filmen också. Det sägs (återigen i Jane Austen-kretsar) att man ska försöka lära sig så lite som möjligt om frisyrer och kläder från Regency-England, för annars kan man inte titta på filmer och TV-serier utan att bli helt förtvivlad. Men jag har faktiskt sett en liten YouTube-snutt där en klädhistoriker säger att Lizzies vardagsklänning är extra fantastisk eftersom den ser ut att ha varit något annat eller någon annans klänning tidigare och blivit omsydd åt henne. En påminnelse om en tid när tid att arbeta fanns i överflöd och när materialen var dyra och värdesattes.

Och så tycker jag mycket om musiken, både dansmusiken som Jane Austen själv mycket väl kan ha dansat till och den nyskrivna!

Här finns filmen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.