”Swedish stove” är precis vad som behövs

Bild: del av ritning från Väderstad

Vad är det här för något?

Jo, det är Swedish stove, uppfunnen av en av ingenjörerna på Väderstad förra året, en fältspis eller kamin som man kan laga mat på utomhus – till exempel när ens hem har blivit förstört.

Bild: Väderstad

När jag hade hört om den ett par gånger skrev jag till Väderstad och frågade om jag kunde få intervjua någon där. Crister Stark svarade nästan direkt och skickade mycket material. Sedan började jag se spisen överallt – i flera olika lokaltidningar, i sociala medier, i medlemstidningen för fackförbundet där jag är med … Anledningen är att Väderstad, som i vanliga fall arbetar med jordbruksmaskiner, har delat med sig av ritningarna. Nu tillverkas den på en rad platser i Sverige och i andra länder och dessutom i Ukraina. Crister får berätta!

Spisleverans. Bild: Väderstad

Ukraina har varit en betydande marknad för Väderstad i många år. Vaderstad Ukraine finns ungefär 20 mil söder om Kiev och har en hängiven skara medarbetare som före kriget marknadsförde Väderstads maskiner och delar. Medarbetarna finns överallt i landet med undantag för ockuperade områden.

En av Väderstads ingenjörer tog ett eget initiativ och konstruerade en enkel spis för matlagning utomhus. Den är i första hand tänkt som nödhjälp till människor som fått sina hus och lägenheter bombade och strömmen avskuren. Olika grupper, mest ingenjörer men också andra yrkesgrupper, svetsar dem på kvällstid. Hittills har över 100 personer varit med och tillverkat ungefär 750 spisar av material som är skänkt av Väderstads leverantörer. Vi har åtagit oss att sköta transporten till Ukraina, och Vaderstad Ukraine distribuerar dem. De har blivit en viktig del av vardagen för hårt drabbade ukrainare, och efterfrågan är mycket stor. Vi delar gärna med oss av ritningarna och skärfilerna till andra företag, och nu tillverkas samma kaminer av flera företag i Sverige och i utlandet.

Crister med ett av de elverk som Väderstad har förmedlat till Ukraina. Bild: Väderstad

I takt med att Ryssland har slagit sönder Ukrainas elnät och infrastruktur har nöden blivit mycket svår, och människor fryser ihjäl. Bristen på reservkraft är enorm. Från flera håll togs ett initiativ nästan samma dag. En lantbrukare, Lars-Håkan Jonsson nära Örebro, tog kontakt med oss och erbjöd sig att skänka ett stort reservelverk om vi kunde ordna transport och se till att det kom fram till en plats där det behövdes. Leif Karlsson i Örebro hörde av sig och ville bidra om vi kunde hjälpa till att få ut reservkraft till några av de mest behövande i Ukraina. Våra egna funderingar hade gått i samma riktning. Vi frågade andra företag och privatpersoner, och i stort sett alla sa ja. På ett par veckor fick vi ihop elverk i olika storlekar för att fylla kanske tre–fyra långtradare eller trailers. Det första aggregatet är inkopplat vid ett sjukhus i en stad med ungefär 200 000 invånare och med svårt sargat elnät. Den här resan fortsätter, och vi får dagligen kontakt med människor både bönder och andra som vill skänka elverk i olika storlekar. Vi kontrollerar vilka vi kan använda, och det är de flesta, vi levererar många den här veckan, och fler är på gång.

***

Min mamma och jag har talat om Väderstad-spisarna vid flera tillfällen. Vilket initiativ! Och tänk så många som har kunnat göra något konkret för Ukraina tack vare att ritningarna blev tillgängliga för alla!

Lars-Håkan Jonssons elverk som håller igång sjukhuset i den söndertrasade staden är ju fantastiskt på ytterligare ett sätt.

Tack för att du berättade det här, Crister!

Anledningen till att jag frågade var att jag gjorde ett Ukraina-nummer av tidskriften som jag arbetar med. Det har åkt till tryckeriet nu. Om någon vill ha ett eller flera exemplar hemskickade är det bara att skriva i kommentarfältet eller skicka ett meddelande till annabraw [snabel-a]gmail.com!

1 reaktion på ””Swedish stove” är precis vad som behövs”

  1. Ja det är underbart med desa spsisar/kaminer! Att de är relativt enkla (för dem som kan svetsa..) att göra och billiga för oss alla att sponsra. Min man och jag gav ”varandra” 6 st kaminer i julklapp som vi hoppas redan är nere i Ukraina och håller människor vid liv.
    Bless Vädrstad och alla andra som tillverkar spisarna eller skångker elverk!
    Tack Anna för att du gjorde den här intervjun💗

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.