Nyfödda behöver kläder

Skärmklipp från dagens Nyheters webbupplaga.

Den här Dagens Nyheter-artikeln dök upp nu i veckan och är väl på många sätt ytterligare ett tydligt exempel på hur stora förändringar i världsekonomin slår extra hårt mot många som har levt med små marginaler tidigare.

En av de fina sakerna med Danderyds-barnmorskornas satsning — de lägger ideell tid på att samla in och sortera kläder i spädbarnsstorlekar för att kunna ge dem till familjer som de träffar på förlossningen och som inte har det som barnen behöver — är att de gör det möjligt för fler att vara med och hjälpa till. Om man vill fråga något verkar det som om avdelningens Instagram-konto är en bra kanal.

När jag tipsade om artikeln var det genast en n som frågade: men andra förlossningsavdelningar då?

Och svaret är att liknande klädkassar har funnits och finns på ganska många ställen. Det är något som hjälpstickare som längtar efter nya angelägna projekt ofta tipsar varandra om — att kontakta närmaste förlossningsavdelning och fråga om det behövs något där.

Det allra bästa med att Maya Bekker berättar i Dagens Nyheter är förstås att det gör att fler blir medvetna om situationen. Att det är nyfödda som hamnar i sådan utsatthet gör det extra tydligt att samhället, vi alla, måste se till att rätta till ganska många saker, och att göra det snabbt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.