Nu går det att träffa läkare regelbundet

Idag vill jag berätta om ett underbart framsteg i ett område i Kenya, Pokot, där landsbygdsbefolkningen tidigare har haft svårt att ta sig till läkare. Nu har en jeepläkarlinje öppnat där! Det innebär att läkare, sjuksköterska och några till kommer körande regelbundet och tar emot patienter på bestämda platser där det går att ha en tillfällig vårdcentral. Allt som behövs finns i jeepen.

Det är Rotary Doctors som kommer, och den organisationen har arbetat med jeepläkarlinjer i ganska många år nu, så det finns ett arbetssätt och ett system som gör att inget glöms bort av allt det viktiga. Läkarna arbetar i stafett, ofta sex veckor i taget men ibland mer. Det gör också att arbetssätten är genomarbetade.

Josephine, 20 år, med sitt yngsta barn. Bild: Rotary Doctors

Det här är Josephine som är 20 år och trebarnsmamma. Hon var en av de första patienterna på ett av jeepläkarlinjens stopp.

Småbarnsföräldrar (alltid mammor, ibland pappor också) kommer alltid till jeepläkarna för att barnen ska bli vaccinerade. Om barnen är sjuka kan läkaren undersöka dem och skriva ut de vanligaste medicinerna. Det händer att ett barn och en förälder får åka med till ett sjukhus för att det behövs mer vård. Ibland går det att dela ut näringsrik babygröt till de barn som är undernärda, och ibland ordnar jeeppersonalen informationspass om barnnutrition.

Christine. Bild: Rotary Doctors

Christine var också en av dem som dök upp när läkarjeepen stannade. Hon är 38 år och har tio barn. Många vaccinationer att hålla reda på alltså!

Leah med det yngsta av sina åtta barn. Bild: Rotary Doctors

Leah som är lika gammal som Christine har åtta barn och kom med sitt yngsta på ryggen.

Mödravård är också en viktig del av jeepläkarnas arbete, och deras kenyanska medarbetare kan berätta om familjeplanering och om de preventivmedel som jeepläkarlinjen kan hjälpa till med.

Lucy. Bild: Rotary Doctors

Här är Lucy som är 32 år och har sex barn.

Såhär skriver Rotary Doctors om arbetet:

Stöd den nya jeeplinjen som ger barn- och mödravård i norra Pokot! Nu kan alla barn få alla vacciner som de behöver, och kvinnorna kan få preventivmedel. Vi hoppas att alla Rotaryklubbar i Sverige kan skänka minst 1 000 kronor, och andra är också välkomna att bidra. Swish: 900 4722

Det var min farfar som startade Rotary Doctors för länge sedan, och jag är så glad att arbetet fortsätter att utvecklas. En jeepläkarlinje gör en enorm skillnad för livsvillkoren för människor på landsbygden. Hurra för den nya linjen i Pokot!

Läs mer om Rotary Doctors här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.