Lite inspirerad av en sann berättelse

Hur är det med En ung Jane Austen?

Kristina tipsade mig om att den finns på SVT Play nu.

Det är en film som utspelar sig när Jane Austen (Anne Hathaway spelar henne) är lite över 20 och träffar en ung irländsk jurist (James MacAvoy).

Det är alldeles sant att Jane Austen träffade denne unge irländske jurist, Tom (Thomas) Lefroy, när de båda var unga — trots att storasystern Cassandra innan hon dog brände så många av de brev som Jane hade skrivit till henne finns några av Janes ord om honom bevarade. Hon var uppenbart förtjust i honom och uppenbart ledsen när han plötsligt försvann från Steventon.

Men handlar filmen om Jane Austen och Tom Lefroy?

Mest därför att huvudpersonerna heter så.

Något som jag tycker är riktigt sorgligt snarare än lite störande är att den bygger på idén att Jane Austen hade börjat skriva utan att lyckas och att det skulle ha berott på att hon inte hade några egna erfarenheter av livet. Dem fick hon först när Tom Lefroy dök upp, gjorde henne uppmärksam på det och gav henne de erfarenheter hon saknade (nämligen genom att inleda ett förhållande med henne). Vilket osannolikt förminskande koncept att hälla över en av litteraturhistoriens främsta.

Det här är förstås också ett sätt att förminska alla Jane Austens beundrare — ”här får ni, mer än såhär anstränger vi oss inte för er skull”.

Men — det är klart att man kan se den nu när den är tillgänglig gratis ett litet tag!

Och då vill jag gärna tipsa om ett BBC-program där en entusiastisk journalist och ett par entusiastiska forskare och författare kopplar ihop hennes sista roman med berättelsen om Tom Lefroy:

Det är bara spekulation, förstås, men programmet är fullt av kunskap, och jag blev så glad förra sommaren när jag hittade det. Det var en fantastiskt vacker sommarkväll i Karlskrona, där jag var för att spela på en festival, och jag gick omkring bland de vackra byggnaderna utmed vattnet och flyttade markören baklänges gång på gång för att inte missa något av allt det intressanta. Här finns det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.