
Ganska tidigt i höstas sedan sa jag till min mamma att jag måste försöka ta fram ett nytt recept till ett julnummer av en av tidningarna som jag arbetar med — jag tänkte göra ett saffransrecept eftersom det vore fint att berätta om Fairtrade-certifierad saffran.
Bara ett par dagar senare fick jag den här bilden från min mamma. I massor av år har hon bakat rågsiktskex med sina barn och barnbarn, och när hon bjöd några vänner på en av sorterna i somras sa en av dem: ”Det här smakar som kringlor!” Så min mamma provade att baka kringlor av nästa deg, och det blev förstås perfekt. Nu bytte hon till vetemjöl och la till saffran, och det fungerade alldeles utmärkt!
Här är receptet:
ca 40 kringlor
Ugn: 175 grader
150 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt
¾ dl socker
1½ dl mjölk
½ g saffran (ett kuvert av de flesta märken)
till utbakningen:
eventuellt lite vetemjöl
pärlsocker
Smält smöret i en gryta och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna, utom saffran, och rör ner dem.
Mät upp mjölken och rör ner saffran i den. Tillsätt också detta. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma degen till ungefär 40 ringar (används lite mer vetemjöl om det behövs), doppa i pärlsocker och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda dem i 175 graders ugnsvärme tills de har fått lite färg.