En kinesisk hatt

Anders Elgqvists dräkt. Bild: Historiska museet vid Lunds universitet

I övermorgon ska en tidskrift till tryckeriet, och det har varit mycket extraarbete den här gången. Men enklare än förra försommaren när jag låg på sjukhus i mer än två veckor som egentligen skulle ha varit de mest intensiva — så jag är ganska glad ändå.

Här är en bild som jag fick från Historiska museet i Lund när jag hade intervjuat en utställningsansvarig där, Andreas Manhag, om Anders Elgqvist. Han och Josef Fast skickades ut som missionärer till Kina av Lunds Missionssällskap på 1840-talet men hann knappt komma igång innan de blev misshandlade och rånade ute på en flod. Josef Fasts kropp hittades aldrig, och Anders Elgqvist klarade sig men kunde förstås inte fortsätta som det var tänkt. När han kom hem donerade han sin kinesiska dräkt till museet. Och den är naturligtvis inget att skratta åt, men visst ser det ut som om han gick omkring med ett garnnystan på huvudet?

(Intervjun kommer alltså i sommarnumret av Uppdrag Mission.)

4 reaktioner på ”En kinesisk hatt”

 1. Urban Elgqvist

  Hej,
  jag är son son son till prästen Anders Elgqvist. Spännande med den kinesiska dräkten, vet du om den finns kvar på museet?

  Vänligen Urban Elgqvist

  1. Vad roligt att få kontakt med dig, Urban!
   Ja, dräkten är en del av den permanenta utställningen på Lunds historiska museum. Jag kan sätta dig i kontakt med den jag intervjuade och med sällskapets sekreterare så att ni kanske kan ses när du kommer för att titta på den.
   Vill du att jag ska skicka dig ett exemplar av tidningen med dräkten på omslaget och reportaget inuti, så skicka din adress till mig!
   Hälsningar,

   Anna

   1. Urban Elgqvist

    Hej Anna,
    Ursäkta försenat svar!
    Ska helt klart åka förbi Lunds historiska museum och titta på den, och förmedla gärna kontakter.
    Om du skulle vilja skicka en tidning så vore det tacksamt.
    Min address är:
    Urban Elgqvist Hamngatan 27b
    172 66 Sundbyberg

    Vänliga hälsningar
    Urban Elgqvist

    1. Urban Elgqvist

     Hej igen Anna,
     går det att skicka 2 tidningar. Jag kan swisha betalning.

     Vänligen Urban 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.