Lyxig sommarfrukost

Det här ser kanske inte så väldigt särskilt ut.

Men de senaste veckorna, när jag har haft massor att ta igen efter tre veckor som bara försvann och samtidigt har varit så trött och tvungen att sova middag ett par timmar varje dag, har det varit en räddare.

Lustigt nog tog det flera dagar innan jag insåg att jag hade återskapat en kulinarisk upplevelse från Teneriffa för femton år sedan eller så!

På den tiden satt jag i en styrelse för ett riksförbund som skulle ha ett veckolångt arbetsmöte där, och man fick ta med sig någon på egen bekostnad om man ville. Jag bjöd med en väninna, men hon ville betala för sig själv och dessutom ta med sina barn. En sammanträdeslös dag eller halvdag hyrde vi en bil för att göra en utflykt, och ganska sent på kvällen hittade vi ett matställe i en by i bergen och frågade om de kunde göra något vegetariskt åt oss. Det vi fick var varsin bit baguette med zucchiniomelett i. Och det var mycket, mycket godare än jag hade kunnat föreställa mig, trots att jag brukar gilla både zucchini och omelett!

Problemet med zucchini är ju ofta att den blir så vattnig när man lagar till den. Men inte om man grillar den … och inte om man ugnsbakar den i bitar eller lagar den i mikrovågsugn!

Enklast och snabbast möjliga krämiga zucchiniomelett alltså, eller kanske snarare zucchiniäggröra: skär zucchinin först i fjärdedelar (inte hela vägen) och sedan i tunna skivor.

Lägg dem i en ugnsform. Salta och peppra och rör om. Hyvla ett par skivor smör och lägg ovanpå. Kör i mikrovågsugnen tills bitarna är nästan tillagade (den ugn jag använder gör det perfekt på 600 W i sex och en halv minut).

Knäck två ägg och rör ner dem.

Kör i mikrovågsugnen i ytterligare en och en halv minut.

Ta ut formen, rör om och låt den stå i ett par minuter.

Servera omeletten/röran som en supersnabb huvudrätt för en person, som ett frukosttillbehör eller en sidorätt för två eller tre …

… eller, och det här är naturligtvis extra gott: på rostat bröd!

Ska man inte ha färska örtkryddor till? Lite vitlök? Smaksatt olja istället för smöret? Säkert blir det också bra. Men varenda gång jag har ätit den här mycket enkla rätten under de här veckorna när jag har varit så trött har jag blivit påmind om hur gott det kan vara med något riktigt enkelt. Salt och peppar och lite smörsmak blir helt perfekt tillsammans med zucchinin och äggen.

(Och det här receptet tillägnar jag Ingrid som brukar odla zucchini och Mikael som brukar säga att han inte tycker om att äta den. Hoppas att ni vill prova det här eller att i år blir året när ni kommer på något som ni båda tycker om!)