En eller många

Ganska många av de sponsrade inlägg som dyker upp på Facebook hos mig tycker jag är ointressanta. Ibland tar jag nästan lite illa upp för att algoritmerna missförstår mina intressen så, och då måste jag påminna mig om att det nog är väldigt bra att inte ha blivit helt kartlagd.

Men nu har jag sett den här bilden ett par gånger.

Det är en illustratör som heter Sandra Doyle som har gjort den åt Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR.

Jag tror att de flesta av oss spontant skulle tycka att den är vacker — men den visar hur det blir när en invasiv art, vresrosen, tar över på stränder i Sverige.

Såhär berättar FOR:

Vresrosor är mycket tåliga och robusta buskar, en invasiv främmande växt. De skjuter rikligt med rotskott, och kan fullkomligt ta över både rabatter och sandstränder om de tillåts sprida sig. Fröna sprids även med fåglar eller kan föras iväg med vatten långa sträckor.

Vresrosen kan ändra jordens näringssammansättning och öka mängden organiskt material. Det ändrade näringsförhållandet innebär att endast näringskrävande arter kan leva där vilket innebär att många inhemska arter försvinner.

Vresrosen ändrar också landskapet. Ett sandigt kustlandskap försvinner och ersätts av ett ogenomträngligt buskparti.

När en invasiv främmande växt breder ut sig i landskapet får det stora konsekvenser för den biologiska mångfalden eftersom våra inhemska växter inte klarar av konkurrensen. Detta påverkar därmed även insekter och djurlivet. På exempelvis en stranddyn, där det normalt kan växa ett 20-tal olika arter, försvinner näst intill alla arter, inklusive insekterna och djuren, när vresrosen breder ut sig.

Finns det något man kan göra? Ja, här delar FOR med sig av råd, och här.

Det här är den andra bilden som Sandra Doyle har gjort åt FOR — en av en strand där alla de vanliga arterna får plats och där djur och insekter trivs.