Alla flickors dag

Äntligen är Ett varv till-bloggen igång igen! Det som började en morgon med en 404-ruta blev ett uppehåll som blev mycket längre än jag hade trott, och Jonatan och kanske några kolleger på Egmont har nog fått göra om ganska mycket av det som varken ni eller jag ser. Men idag kom det en ny inloggningslänk, och efter några försök hamnade jag här!

Elvinha. Bild: Rotary Doctors

Idag är det också den internationella flickdagen, International Day of the Girl. Temat för dagen i år är ”Our time is now—our rights, our future”. En av de biståndsorganisationer som min farfar grundade och arbetade med i många år, Rotary Doctors, skriver såhär om den:

Tisdag den 11/10 är det internationella flickdagen som ska uppmärksamma flickors utsatthet i världen.

I Kenya jobbar Rotary Doctors för att förbättra flickors situation. I Empowering Girl-grupper får unga mödrar lära sig om menstruation och sexualkunskap. I Kasei for Change-projektet har äldre kvinnor berättat om riskerna med könsstympning, barnäktenskap och tonårsgraviditeter i skolorna. På bilderna syns Elvinha, Isabelle och Vivian.

”Flickor i vår by blev med barn vid Kwarakwara-dansen”, berättar Elvinha. ”Nu när jag vet jag vet hur det händer kan jag undvika att bli gravid.”

Isabelle. Bild: Rotary Doctors

”När Kasei for Change kom till skolan lärde vi oss många saker som påverkar våra liv som unga flickor”, säger Isabelle. ”Tonårsgraviditeter är till exempel farligt eftersom våra kroppar inte vuxit färdigt. Vi kan bli skadade. Vi fick också lära oss om kvinnlig könsstympning, att det leder till infektioner och komplikationer under förlossningen. Jag vill bli lärare i framtiden så att jag kan undervisa här i byn och vara en förebild.”

Vivian. Bild: Rotary Doctors

”Det vi lärde oss var viktigt”, säger Vivian. ”Många av flickorna här blivit gravida för att de inte visst något om hur det funkar när man blir med barn. Nu när jag vet det kan jag stoppa det från att hända!”

Tack för det ni berättar alla tre!

Du som vill stötta Rotary Doctors arbete hittar mycket information om det här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.