Hos Hanna

När min guddotter Maria och hennes mamma var på besök hör i Malmö åkte vi till min väninna Hanna och hennes keramikstudio. Det var mest för att de skulle få träffa henne och för att Maria skulle få välja en mugg, och det var hur fint som helst. Men efteråt kom Marias mamma på att vi borde ha tagit många bilder där, och det hade hon ju alldeles rätt i. Så Hanna skickade några, och jag bad om lov att visa dem här. Varsågoda!

Hanna har lyckats få plats med nästan allt i det lilla extrahuset (jag tycker inte att det ser ut som något uthus) vid sidan om det stora huset där hon bor. Hon har en stor hylla för halvfärdiga saker och en lika stor för färdiga vid två av väggarna, ett arbetsbord, en drejskiva och en ugn. Här är muggar och annat som väntar på första bränningen eller på glaseringen.

Och här är det som är färdigt och till salu. Till höger …

… hänger halsbanden som Hanna gör av sötvattenspärlor (oftast) och olika pyttesmå föremål — en den av dem är av keramik, men det finns snäckskal och mycket annat också.

På arbetsbordet stod den här dagen flera bägare — vinglas om man vill! De har varit på drejskivan och ska vidare till flera arbetsmoment till.

Kaffemuggar, temuggar och extra stora temuggar hör till det som Hanna gör i små serier med flera likadana eller nstan likadana. Här till vänster ser man delar av en serie med hällristningsmotiv, och till höger finns några av de stora temuggarna, men de har bara formen gemensam och är målade på helt olika sätt. I mitten står ett par mjölkkannor (som man säkert också kan njuta av som vaser till vårblommor och andra ganska små blommor).

Raku-husen (raku är en japansk teknik där man trixar med bränningen så att glasyren krackelerar) gör Hanna också i serier. Men tekannorna är unika allihop!

Ja, för all del, vin-och-vatten-kannorna (på den rödflammiga till vänster står det ”ömsom vin, ömsom vatten”) också!

Och är det så att någon gärna dricker te som har trumpetats ut ur en elefantsnabel så finns den möjligheten. Tidigare har det funnits katter och drakar med samma uppgift.

Här är Hannas webbplats med postorder för smyckena och adress till ateljén där man kan göra ett besök om man hör av sig i förväg.

Tack för att vi fick komma, Hanna! Och tack för allt vackert och spännande du gör — det är så inspirerande att se!