Alma och andra

Det här har jag ju glömt att berätta om!

Och det är dumt, för här finns bland annat en intervju med historikern och freds- och konfliktforskaren Maria Småberg om Alma Johansson. Runt förra sekelskiftet fanns det ett starkt stöd i Sverige för en ekumenisk, nordisk organisation som hade vuxit fram ur KFUK och som hette KMA, Kvinnliga Missions-Arbetare. Alma Johansson var en av KMA:s utsända, först som sjuksköterska och sedan också som barnmorska, i Turkiet där hon skulle arbeta bland människor som tillhörde den armeniska minoriteten. Redan under 1800-talet hade de blivit utsatta för mycket, men 1915 övergick förföljelserna i ett storskaligt folkmord.

Alma Johansson, en av KMA:s utsända i Turkiet. Bild ur KMA:s arkiv

Alma Johansson befann sig mitt i det och bestämde sig, i samråd med kolleger från flera länder, för att rida i två veckor genom Turkiet för att ta sig till Istanbul och kunna överlämna en rapport om vad som pågick till nordeuropeiska diplomater där.

Det är bara en av alla saker hon gjorde, men det var den som Maria berättade om i det här numret.

Armeniska kvinnor i Aten blev familjeförsörjare genom sina textilhandarbeten. Bild ur KMA:s arkiv

Senare blev Alma ett slags Fairtrade-pionjär när hon flyttade sig själv och sitt uppdrag till Aten dit ganska många armeniska flyktingar hade flytt undan folkmordet. Hon stöttade dem när de utvecklade sin handarbetsskicklighet till ett yrke och såg till att det som de tillverkade kunde säljas i Sverige.

Det går fint att läsa hela tidningen (som blädder-pdf) och var och en av artiklarna ur den på Uppdrag Missions webbplats, men vill du ha ett tryckt exemplar med posten kan du bara höra av dig till mig!