Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

L Street Power Bars

Av Posted on Inga taggar 0

Under en av årets första dagar, innan jag skulle säga hejdå till min käre svåger, bakade jag massor av mellanmålskakor åt honom, ett slags långpannestänger som han kunde ha med sig under långa arbetsdagar. Tanken var att de skulle räcka ett tag. Inte kunde jag ana att det skulle gå mer än ett år innan vi skulle ses igen, men så verkar det ju bli nu. Han bor i USA.

Det fanns mandelmjöl i ett av hans köksskåp, från ett experiment med vegetariska köttbullar under julen, så därför bakade jag med det. Men mandlar hör ju till det absolut minst miljövänliga man kan äta, så den som inte hittar något KRAV-märkt mandelmjöl kan använda havregryn eller något annat istället.

Det blir ganska tunga kakor, och skär man dem i stänger, som jag gjorde, så blir en portion verkligen något att bli åtminstone ganska mätt av.

Kakan puffar upp sig i ugnen och faller sedan ihop och blir lite seg när den svalnar.

L Street Power Bars

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 dl honung
2 ägg
1 msk bakpulver
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2½ dl mandelmjöl
2½ dl hasselnötter
2½ dl solrosfrön
2½ dl russin
4 dl havregryn

Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner honungen (lite värmd om det behövs för att den ska bli mjuk) och äggen och sedan alla de torra ingredienserna. Det blir mer en tung deg än en smet.

Tryck ut degen så jämnt det går i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme tills den har fått lite färg. Ta ut den och flytta den från plåten till en skärbräda eller bricka. Skär i rutor eller stänger när den har svalnat lite. Förvara det som inte ska ätas upp direkt i frysen, och ta fram dagens mellanmål på morgonen om det ska ätas på eftermiddagen eller kvällen.