Favoritglas

Sea glasbruks entré. Bild lånad från Glasriket.se

Ett av många, många småländska glasbruk som har lagts ner de senaste 50 åren är Sea.

Det var ett mindre glasbruk som låg bara ett par kilometer från det stora i Kosta, och det var inte så gammalt — det grundades 1956. Liksom Kosta fick sitt namn av sina grundare, Anders Koskull och Georg Bogislaus Stael von Holstein, fick Sea sitt av sina, Inge Samuelsson, Sven Ernstsson, Tore Andersson. Lokalerna finns kvar, men nu är det ett slags utförsäljningsbutik där.

Sea hade flera formgivningssuccéer som finns lite överallt i Sverige fastän det kanske inte är så många som känner till varumärket. När jag arbetade i Degerfors kom en elev med en handplockad sommarbukett som terminsavslutningspresent. Vasen var en del av presenten, och det var Seas lilla glasvas som ser ut som en hopknuten tygsäck eller påse. Långt från Kosta!

Statement Earth-serien. Bild lånad från joneliasondesign.com

De sista åren när glasbruket var igång arbetade en av formgivarna (eller kanske flera — formgivarbyrån heter Jon Eliason Design) med en serie som hette Statement Earth. Den gjordes av återvunnet glas, och allt var lite, lite grönskimrande. Formen på karaff, vinglas, ölglas och vattenglas var åttakantig. Jag köpte karaff och fat och små och stora glas och vinglas till min farmor och farfar – det var min farfar som kom från Kosta – och vi använde dem jämt hemma hos dem.

Statement Earth-serien. Bild lånad från joneliasondesign.com

Nu finns det en liten hörna med Sea-glas i den stora utförsäljningsbutiken som annars är full av schampoo och pikétröjor och pepparkvarnar och mycket annat. Där kan man köpa bara karaffen för under en hundralapp och karaff med två glas i en låda för lite mer. Så länge lagret räcker, naturligtvis, men jag har ingen aning om hur stort lagret är.

Karaffen. Bild lånad från livingwithnature.dk

Karaffen är något av det vackraste och smartaste jag har sett i Glasriket – den är så fin till vin, naturligtvis, men lika fin till iste eller saft eller bubbelvatten eller vanligt vatten. Allt blir fest! Dessutom är den perfekt som vas till både lite högre sommarbuketter och snittblommor. Kvistar med höstlöv har jag inte testat än!

Hela sommaren och nu inpå hösten har den stått på mina föräldrars bord, nästan alltid med en myntakvist i. Ibland med bara vatten, ibland med vatten och is, ibland med iste. Varje gång lika fint!