Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Elins resa och Ainas

Av Posted on Inga taggar 0

Min faster Monicas roman Innan jag dog har kommit ut som e-bok och blivit inläst som ljudbok!

Den enda Anna Braw jag vet om utöver mig själv (fast hon stavade lite annorlunda) var den Anna som åkte från Småland till USA under emigrationsvågen. Hon var syster till min pappas farfar Frans Johan.

Deras syster Elin skulle resa efter men köpte biljett på Titanic och kom aldrig fram.

En mamma och ett barn som delade hytt med henne klarade sig och ska ha berättat att de var uppe på däck tillsammans men att hon gick ner för att hämta något och att de inte såg henne mer.

När min mamma och jag var på Titanic-utställningen i Köpenhamn för några år sedan letade vi upp hennes namn på väggen där.

Aina och hennes familj i min fasters roman har vissa drag gemensamma med min farfars föräldrars familjer — både med Elin och hennes familj och med min pappas farmor Elisabeth och hennes familj.

Originalutgåvan från 1980. Bild lånad från Bokbörsen.

Innan jag dog kom ut första gången 1980, och bilden på originalomslaget är ett fotografi av Elisabeth och en av hennes lärarinnekolleger och deras cyklar. O vad vi var fascinerade av det.

Ett förlag som heter Saga och som ingår i Egmont-koncernen har gjort e-böcker av en rad av min fasters böcker — många av dem handlar om Japan — och håller också på med att spela in ljudboksutgåvor. Innan jag dog var den första som blev klar, och jag hörde för ett tag sedan att Överlevarna spelades in. Den här listan hos Adlibris kan man kanske ha som utgångspunkt om man vill leta efter dem på Biblio eller fråga efter dem på sitt bibliotek.