Lagom varm — startpaket för säkra förlossningar

Annika på besök på Gandhi Hospital i Etiopien. Foto: Human Bridge

”Men är det inte varmt i Afrika?”

Det är en fråga som ofta dyker upp när startpaket för nyfödda nämns. Den stickade koftan och mössan ingår alltid, och många svenskars bild av Afrika är att vädret och klimatet är detsamma överallt: ständig hetta.

Men alla världens nyfödda riskerar att drabbas av hypotermi, alltså nedkylning, och det kan leda till bland annat lunginflammation. Nätterna kan vara kalla även om dagarna är varma, och en nyfödd behöver hjälp att hålla värmen så fort den omgivande luften är svalare än kroppstemperatur. Mössan är det viktigaste, men koftan och filten behövs också.

Ändå är hypotermi bara ett av skälen till att Human Bridge i Holsbybrunn nära Vetlanda förmedlar ungefär 8 000 startpaket från svenska grupper och enskilda ut i världen varje år.

Annika Ekholm Fröding. Foto: Human Bridge

Basutrustning

– Det är inte bara ett startpaket till ett barn, säger Annika Ekholm Fröding.

Hon är chef för sjukvårds- och biståndsmaterial på Human Bridge och leder tekniker, sjuksköterskor och undersköterskor i arbetet på depån.

– Mitt ansvar är att se till att rätt material kommer till rätt mottagare och att logistiken fungerar med exportdokument och annat, berättar hon. Jag har kontakt med dem som skänker material hit – det är sjukhus, andra vårdinstanser, medicinska företag och privatpersoner – och med Läkemedelsverket. Och så har jag kontakt med mottagarna.

Mottagarna är sjukhus och andra vårdinstanser i Mellanöstern, Östeuropa och Afrika. Annika Ekholm Fröding arbetar mest i Holsbybrunn men reser ibland för att träffa gamla och nya tänkbara mottagare, så hon har sett sjukvårdsutrustning från Sverige i funktion i en rad länder.

– Vi ser stor skillnad om de har fått ett par sändningar. Då har de basutrustningen: sängar, undersökningsmaterial, EKG, ultraljud och rullstolar – och då kan de köpa in den mer avancerade utrustningen själva och välja de modeller som passar i deras klimat.

Komplett paket. Foto: Human Bridge

Rykte om fint paket

Nästan överallt följer startpaketen för nyfödda med. De kan pressas in mellan hårda sängar och apparater i containrarna, så fraktkostnaden är försumbar. Men på de sjukhus där paketen används är de värda minst lika mycket som avancerad medicinsk utrustning.

– Jag var på en liten klinik i Kongo – de hade ingen läkare och inga utbildade barnmorskor, bara sjuksköterskor, berättar Annika Ekholm Fröding. Sju barn hade där fötts natten före, och mammorna var verkligen förtjusta över paketen.

Tanken med ett paket är inte att det ska vara komplett utan att det ska innehålla sådant som behövs, och innehållet är alltid ungefär detsamma. I områden där det är stora problem med förlossningsskador vid hemförlossningar gör ryktet om fina paket att mammorna söker sig till sjukhuset i tid, och chanserna att mor och barn ska överleva och klara sig utan men blir mycket större. På det viset kan hela familjer räddas – för när en mamma blir skadad kan det innebära att familjen splittras.

– Det är viktigt att det blir rättvist, att innehållet i paketen är ungefär detsamma, säger Annika Ekholm Fröding. Men vi brukar inte säga så mycket om material och färger till våra givare.  Det som vi får är så fint! Och på ett ställe där jag var hade några kvinnor som fick rehabilitering efter att ha blivit våldtagna börjat göra egna babysaker att sälja på marknaden. De stickade och sydde, och några kokade tvål. Babypaketen som de hade fått inspirerade dem att bli egna företagare!
****

Innehållet i ett babypaket

filt (minst 70×80 centimeter)
frottéhandduk
tvättlapp
barntvål (ej flytande)
tre tygblöjor i bomullstyg (70×70 centimeter)
två bodys stl 56-68 eller skjortor/tröjor och byxor (helst mönstrade eller i färg)
tröja eller kofta
mössa i samma storlek som övriga kläder
sockor

fyra säkerhetsnålar till tygblöjorna
Allt utom säkerhetsnålarna läggs på filten som viks till ett paket och fästs ihop med nålarna.

Paketet märks med ”Babypaket” och lämnas till personalen på någon av
Human Bridges depåer eller skickas direkt till huvudkontoret i Holsbybrunn (Human Bridge, Bergmossevägen 8, 574 53 Holsbybrunn).

Human Bridge

Erikshjälpen, Läkarmissionen och Human Bridge samarbetar nära – Human Bridge är den organisation som har hand om materialbistånd och levererar främst sjukvårdsutrustning till vårdinrättningar i Afrika, Mellanöstern och Östeuropa.

Förlossningspaket

Human Bridge levererar också förlossningspaket till många sjukhus. Ett sådant paket innehåller den utrustning som behövs vid en vanlig förlossning, bland annat tvättfat, gröna dukar, lur att lyssna med och tång för navelsträngen. Innehållet i förlossningspaketen rengörs och återanvänds många gånger.

_______

Den här intervjun har tidigare publicerats i Lunds Missionssällskaps tidskrift Uppdrag Mission, i ett nummer om kvinnors hälsa i världen.