Vackra och praktiska kladdkakan

När jag tänker efter kommer jag nog inte på något som är bättre att bjuda fikagäster på än den här kladdkakan. Så varsågoda, alla!

Den är lite seg och lite knaprig och nästan smulfri — man kan absolut äta den utan assiett och sked. Vill man servera den med grädde, glass, crème fraîche, grekisk yoghurt eller något annat, eller med bär eller frukt, så gör man det såklart. Men det går också bra att skära upp sexton bitar hemma, frakta den i springformen och ställa den på en picknickfilt eller ett rastplatsbord.

Idag, när det var terminsstart på folkhögskolan där jag arbetar, bestämde jag att den skulle få bli vacker dessutom, så jag bad min kollega Anders att ta med några ätbara blommor. Hans fru Liv har ett fantastiskt ställe som heter Gladekulle trädgård och säljer grönsaker och blommor, nämligen.

Just den här gången bakade jag den med vetemjöl, men det är enkelt att göra den glutenfri. Det enda man måste göra är att fråga glutenfria vänner om de äter ren havre — alla som är glutenintoleranta gör inte det. Om ren havre inte fungerar kan man prova att baka med boveteflingor istället, men jag tycker att deras smak brukar slå igenom i det mesta, och det kan ju vara bra att veta.

Här är receptet:

Vackra och praktiska kladdkakan

en springform full (16 bitar)

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

150 g smör
2½ dl socker
1 dl havregryn (”rent havre” om kakan ska bli glutenfri)
2 ägg
1½ dl vetemjöl (glutenfri mjölmix, fin eller grov, om kakan ska bli glutenfri)
3/4 dl kakao
1½ tsk vaniljsocker

ovanpå:

ätbara blommor av valfritt slag

Smält smöret i en gryta och rör ner socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner mjöl, kakao och vaniljsocker.

Häll smeten i en smord och bröad 1½-liters springform (bröa med glutenfritt ströbröd, kokosflingor eller kakao om kakan ska bli glutenfri) och grädda kakan i 175 grader i ungefär 20 minuter — den får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut.

Skär den i 16 jämna bitar om den ska serveras utan redskap. Se i så fall också till att den har lossnat från springformens botten.

Strö kronblad från en ätbar blomma över kakan strax före servering.

Det sägs ju att vi äter minst lika mycket med ögat som med munnen. Då kanske gästerna kan bli mätta på en bit var, och så blir det nyttigare än vanligt?