Minne

Den här bilden skickade Katarina i söndags kväll. Det är en intervju från Dagens Nyheter i oktober 2007 — Berit Lyregård som var matjournalist där hade gjort en stor intervju med mig när boken Kyrkkaffe kom 2004, och när Tillsammansmat kom gjorde hon en liten.

Katarina och jag kände inte varandra då, men hon klippte ut intervjun för att hon tyckte om ämnet.

Tillsammansmat är en bok om måltidsgemenskap, och den var ett alldeles enormt stort projekt för mig, dels därför att Kyrkkaffe och Brödglädje hade inneburit så enormt mycket arbete (jag hade ingen erfarenhet av receptböcker innan jag gjorde dem) och dels därför att det är något helt annat att fotografera varm mat än att fotografera bakade saker som bröd och bullar och kakor.

Jag minns mycket mycket tydligt hur jag samlade mod för att skriva till Magnus Aronson och fråga om han ville fotografera — vi hade setts ett par gånger tidigare, och en av de gångerna var han med mig i ett församlingshemskök och fotograferade medan jag bakade ett bröd som heter Busiga brytbrödet, så jag visste att det var väldigt trevligt att arbeta tillsammans med honom och att bilderna blev fantastiska. Jag trodde att han skulle säga att han inte hade tid, men han sa ja!

Vi var hemma hos Ingrid och Benjamin i Viby och gjorde det mesta av matfotograferingen.

Sedan gjorde vi mer än 20 böcker tillsammans. Allihop med Maria Mannberg som formgivare — något annat kan jag fortfarande inte tänka mig.

Som min systerdotter sa en gång när hon var liten: ”Oj! Man måste säga oj till det!”