Inte slänga maten!

Nästan varje dag nu ser jag något nytt initiativ mot matsvinnet.

Från Naturvårdsverkets webbplats:

Matsvinnet förekommer i hela produktions-, försäljnings- och konsumtionskedjan för livsmedel och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor. Matavfall uppkommer i flera olika led i livsmedelskedjan; vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt hos hushållen. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan.

Undersökningar visar att de svenska hushållen står för en mycket stor del av matavfallet. En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2016 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år. Då är även primärproduktionen inkluderad. Hushållen svarar för den absolut största delen, 938 000 ton. Det motsvarar cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person.

Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Att minska matsvinnet och öka resurshushållningen i livsmedelskedjan är ett prioriterat område i den nationella avfallsplanen och i det avfallsförebyggande programmet.

Eon vill också vara med och ge goda råd — här till exempel. (Fast jag tror att både de och läsarna skulle ha tjänat på om de hade gjort det mer konkret.)

Och det görs bra saker!

På en skola i Malmö finns det inte längre någonstans där man kan slänga mat. En radikal lösning — som i alla fall nu i början har gett ett mycket påtagligt resultat.

På skolan där jag arbetar — lunchrestaurangen där är öppen för vem som helst när skolbarnen från grundskolan har ätit klart — säljs portioner av gårdagens lunch billigare. Man får dem i lådor och måste värma själv, men det har blivit populärt.

Här är en nordisk guide för proffsmatlagare som vill minska svinnet i sina verksamheter.

Avfall Sverige-satsningen Miljönärs webbplats berättas det om just sådana initiativ, och en av de lösningar som hyllas är doggy bag.

Då vill jag påminna om en så bra sak som jag hörde om i ett församlingshem:

Den som sålde diskmaskinen till församlingen hade berättat att det finns ett slags enkla lunchlådor, i plast, som går att diska i maskinen.

Så husmor, som vet att många av församlingens sopplunchgäster kommer vecka efter vecka efter vecka, inrättade ett system där överbliven soppa säljs billigt direkt efteråt. Några extra kronor läggs på för förpackningen, och när man kommer tillbaka med den sätts den i diskmaskinen och man får lite rabatt på sitt nästa inköp. Ett slags pantsystem, alltså, som gör inte bara att maten tas tillvara utan också att förpackningar används många gånger och på ett sätt som stämmer med alla regler.

Soppa som inte säljs direkt hamnar i församlingens frys, och personalen kan handla där, och diakonerna kan ge bort frysta soppluncher när de får besök av människor som behöver den sortens stöd.

De storköksmaskindiskbara burkarna är inte burkarna på bilden — de kommer från en vanlig matbutik — men om någon behöver veta mer lovar jag att förmedla kontakt!

Och för alla oss som mest lagar mat hemma: här finns Matsvinnskollen, ett test som Livsmedelsverket har satt ihop!