Idag tar resurserna slut

Idag, den 1:a augusti, har vi förbrukat jordens resurser för i år. Allt vi gör resten av året är övertrasseringar.

Jag lånar från ett pressmeddelande som Medveten Konsumtion har skickat ut:

Den internationella organisationen Global Footprint Network beräknar årligen dagen då jordens förnybara resurser tar slut, så kallad ”Overshoot Day, och det har flyttats fram tidigare och tidigare för varje år. I dagsläget konsumerar världsbefolkningen som att vi hade 1,7 jordklot – vi använder 70% mer resurser än vad jorden klarar av att återskapa under ett år. Årets Overshoot day inträffar rekordtidigt i år, redan den 1 aug, två dagar tidigare än 2017.

Om alla i världen hade konsumerat som vi svenskar gör hade det krävts 4,2 jordklot och ”Overshoot Day” hade inträffat redan den 4 april i år. Vi kan som konsumenter på flera sätt se till att flytta fram denna dag enbart genom våra konsumtionsvanor och medvetna val. 

Här kommer fem tips från föreningen Medveten Konsumtion om vad du kan göra.

Om vi till exempel flyttar fram Overshoot Day med 4–5 dagar per år kan vi fortfarande nå målen i Parisavtalet till år 2050 (WWF). 

Här är en kortkort film från Eco Alarmist:

Och en ungefär lika lång från WWF i Australien:

Något som alla kan göra, och som alla som inte redan är igång kan börja med direkt, är att ta vara på mat så att den inte behöver slängas. Den här boken är full av recept och tips:

Beställ den till exempel här!

Och så finns ju de här båda:

En sak som jag tror att många glömmer bort när de läser nyheter som har med klimatet och miljön och jordens framtid att göra är att total frihet och oändliga ekonomiska resurser inte är något som gör människor automatiskt lyckliga. I själva verket — och det här är min teori, inget som jag kan härleda till vetenskap just idag — mår många av oss så mycket bättre när vi är tvungna att komma på lösningar och vara kreativa. Arbetet med de här tre böckerna är något av det roligaste jag har gjort, och det beror inte bara på Magnus och Maria och alla trevliga köksmedhjälpare utan på den kreativitet som flödade emot mig i alla bidrag som människor skickade. Det är roligt att minska på slöseri och ta vara på det som finns nära och det som annars skulle slängas. Tills det kommer en lång rad undersökningar som tyder på det får ni lita på mig när jag lovar att det är så! Och prova, om ni inte redan är igång!