Om att vara volontär i en second hand-butik

Nu har jag ju äntligen varit och hälsat på hos Kerstin i Erikshjälpens butik på Cypressvägen i Malmö, och jag måste låta henne berätta lite mer om det stället!

Där är hon med i en av lördagsgrupperna tillsammans med sin man Tobbe — de har hand om butiken en lördag i månaden. Vi hann ändå med en liten intervju, för vi gjorde den medan jag handlade knappar, garn och handarbetsböcker.

— Det finns så många olika saker man kan arbeta med här, säger Kerstin. Jag brukar stå i kassan, men det behövs folk till alla avdelningarna också. Vi som är med i lördagsgrupperna arbetar ju alltid tillsammans en dag i månaden, men annars arbetar man så mycket man kan och vill, till exempel ett pass i veckan.

Den här lördagen är det skyltat med handvirkade filtar, garner, stickor och virknålar på en plats nära kassorna. Kerstin passar på att se om det finns något som hon kan köpa till sina stickcafédeltagare där — stickor och virknålar nummer fyra behövs alltid, och garn som passar till det.

— Man skulle ju också kunna köpa filtarna här till startpaketen för nyfödda, säger hon.

Överhuvudtaget är second hand ofta ett bra ställe för komplettering av startpaket: här kan man plocka ihop sparkdräkter, frottéhanddukar och allt annat som behövs (utom tvål kanske …) utan att det behöver kosta så mycket. Och pengarna som man betalar går ju till hjälparbete.

— Vi har skyltar överallt — ser du? säger Kerstin. Där står det om vad det blir av det folk handlar för.

Kerstin och jag funderar tillsammans på om man kanske skulle kunna säga till ifall man är intresserad av stickade plagg som inte kommer att säljas (ingen av oss har kommit till skott med garnåtervinning än, och det känns mindre dramatiskt att repa upp ett plagg där en mudd redan är lite sliten …), T-shirts som har blivit lite blekta eller omoderna (att sy mössor av) och lakan som är lite för slitna för att säljas (att sy blöjor av). Då gäller det nog att man känner personalen redan, men det går nog fort att bli stamkund.

— Jag vill verkligen rekommendera andra att bli volontärer också! säger Kerstin. Det är så otroligt roligt att arbeta på det här viset. Tobbe och jag är ofta förundrade över att det alltid verkar finnas någon som behöver det som någon annan har skänkt.

I butiken på Cypressvägen sitter det just nu alldeles fullt med skyltar om att butiken söker mer volontärpersonal. Då är det ju lätt att fråga om man behövs. Men även om det inte annonseras efter folk kan man fråga någon som har Erikshjälpen-tröja på sig eller någon som står i kassan. Det är ganska stor chans att han eller hon själv är volontär och kan berätta om hur det är att arbeta, och det finns alltid telefonnummer till en butikschef som man kan ringa till.

— De som arbetar under veckorna har olika scheman, så där blir det inte fasta grupper på samma sätt som på lördagarna, säger Kerstin. Vi har väldigt trevligt i vår lördagsgrupp, och vi vet ju när vi kommer att ses. Men det kan vara roligt att arbeta här i veckorna också. Det finns uppgifter både i butiken och med allt arbete bakom, så oavsett vad man är intresserad av kan man hitta något som passar en.

Ett tips från dem som är duktiga på hjälpsticknings-second-hand-fynd — garn och knappar och stickor — är att gå ofta, för sortimentet varierar hela tiden. Kerstin har ett tips till:

— Det finns ofta handarbetsböcker i hyllan, men jag brukar alltid titta i tidningsstället också. Ibland finns det jättefina handarbetstidningar där!

***

Fotnot: En ganska lång rad hjälporganisationer, både lokala (som Öppen hand i Alunda) och nationella (som Erikshjälpen, Lindra och PMU) har second hand-butiker. Skulle du vilja hjälpa till, så gå in i närmaste butik som du trivs i och fråga!