Klusterrutorna

Igår var jag på utflykt inte bara en utan två gånger.

Johanna, som jag har känt sedan det år när hon fyllde sju och jag fyllde tio och min bror och hon började i ett-tvåan hos Marianne tillsammans, har tillsammans med Johnie byggt och skött en trädgård i Hyllie i sommar. Den är en del av ett konstprojekt som heter Agrikultura, och den heter Cluster och är en skogsträdgård. Jag hade aldrig hört det begreppet tidigare, och det var så intressant att höra Johanna och Johnie berätta om det! Dessutom fick vi smaka på många av växterna i trädgården, och jag blev helt fascinerad av mållorna.

För att pratstunden efteråt skulle bli extra rolig hade jag bakat. Här är de rutor som den ena gruppen fick. Eftersom de är en anhopning av havregryn, rågflingor och kakao och eftersom de åts vid Cluster får de heta Klusterrutorna. Men det som inspirerade mig mest var körsbären i matbutiken. Jag vet inte om jag gick på ett marknadsföringstrick eller om jag räddade dem från att ruttna — det fanns i alla fall enorma mängder till ett förbluffande pris. Den som inte har färska körsbär kan naturligtvis använda frysta bär av nästan valfritt slag.

Körsbären som jag använde var inte ekologiska, men allt annat var det, och sockret och kakan var också Fairtrade-certifierade.

en långpanna full
Ugn: 175 grader, 20–30 minuter

300 g smör
4 dl socker
2 dl havregryn

1 dl rågflingor
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

ovanpå:

1–3 dl färska körsbär

Smält smöret i en stor gryta och rör ner socker, havregryn, rågflingor och ägg. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.

Dela körsbären i fjärdedelar och släng kärnorna. Fördela bärbitarna över hela smetens yta.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme tills den känns ganska stadig när du rör vid ytan med en fingertopp — den ska vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut.

Skär den i rutor när den har svalnat lite.