Ny beskrivning: Lilla t

dsc_2229

En kortärmad stickad tröja är kanske inte något basbehov hos en liten människa. En mössa – absolut. En stickad kofta – ja. En väst att ha utanpå en lång- eller kortärmad trikåtröja – den har sin poäng. Jag brukar inte sticka blöjbyxor, för jag tycker att det verkar mycket bättre med trikå till det, och sparkdräkter och kortärmade tröjor är nog också bäst i det materialet.

Så kom min körväninna och stickväninna Karolina med en liten kasse garn i slutet av oktober, och ett nystan gick åt direkt till att avsluta det som jag höll på med då, men det lilla flammiga Krabat-nystanet, vad skulle jag göra med det? Det skulle inte räcka till något långärmat, och västar har jag stickat så många redan.

En liten kortärmad tröja, inte för att den direkt behövs utan för att det är roligt att vara fin? Med knappar på axeln? Jag var tvungen att prova.
Började gjorde jag hemma hos Caroline i Västerås, fortsatte gjorde jag en stund på Kyrkbacksgården i Västerås (där jag läste på en anslagstavla om babypaket till Västsahara!), på tåget och på en lunch med Karolina. Och vips var den klar. Det är knapparna och fotograferingen som har dragit ut på tiden.

Ni som brukar använda mina beskrivningar känner igen oket och nederdelen från Två trådändars lilla tröja med knappar på axeln (i sin tur en utveckling av Två trådändars lilla kofta). Några av er som har teststickat åt mig känner igen ärmarna från två klänningar, Aluna och Berbel.

Det är enkelt att göra Lilla t till Lite större T eller Stora T större genom att börja med fler maskor i halsringningen och göra fler okökningar, längre ärmar och längre nederdel. En tumregel kan vara att utgå ifrån ett antal maskor som är delbart med tio. Framstycket och bakstycket ska ha tre tiondelar vardera av maskantalet, axelpartierna ska ha två tiondelar vardera (och det ena ska ha två gånger tre extramaskor för knappkanten). Lägg sedan till fyra maskor för raglanskärningen.

Tröjan börjar med halskanten som stickas i rätstickning och som ger den en rektangulär ringning. Resten stickas i slätstickning utom kanterna som stickas räta.

Alla ökningar görs med vridna omslag, men om du vill kan du göra någon annan sorts ökning, till exempel Tant Koftas osynliga med vänster- respektive högerlutning. Det går naturligtvis också att göra vanliga omslag och sticka dem vridna på nästa varv.
Ärmen är likadan som på klänningen Aluna, och det är i sin tur samma lösning som de tidigare koftornas och tröjans fastän den är kortkort: maska av alla maskor utom den sista på ärmen, sätt maskan på en virknål och virka ihop ärmens kanter, sätt maskan på höger sticka, sticka ryggpartiets maskor och fortsätt med nästa ärm utan att klippa av garnet – på det viset fogas framstycket också ihop med bakstycket.

Storlek: upp till 3–4 månader
Garn: Falkgarns Krabat eller något motsvarande
Garnåtgång: mindre än ett nystan (50 g)
Stickor: nummer 4, en rundsticka med mjuk kabel
Dessutom behövs: virknål (nummer 4 ungefär), tre knappar

Lägg upp 59 m (detta är tröjans halsringning).

V 1: 8 rm (den knäppta axelns första del), 1 am (detta blir första raglanmaskan), 15 rm (bakstycket), 1 am (andra raglanmaskan), 10 rm (andra axelpartiet), 1 am (tredje raglanmaskan), 15 rm (framstycket), 1 am (fjärde raglanmaskan), 7 rm (den knäppta axelns andra del).
Varv 2: 7 rm, 1 omslag (alla omslag är alltså vridna omslag), 1 rm, 1 omslag, 15 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 15 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 8 rm. Nu ska det vara 67 m på stickan.
Varje ökningsvarv resulterar alltså i åtta nya m.
De jämna varven är tröjans rätsida.
Varv 3: rm utom raglanmaskorna, som stickas a.
Varv 4: 8 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 17 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 17 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 9 rm.
Varv 5 (med första halvan av första knapphålet): rm tills 4 m återstår (sticka raglanmaskorna a), maska av 2 m, sticka de två sista r.
Varv 6 (med andra halvan av första knapphålet): 2 r, 2 omsl (ersätter de två avmaskade m), 5 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 19 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 19 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 10 rm.
Varv 7 och alla ojämna varv som följer stickas med am utom de 5 första och 5 sista m som stickas r.
Varv 8: 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 21 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 16 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 21 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 11 rm.
Varv 10: 11 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 23 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 18 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 23 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 12 rm.
Varv 12: nu syns raglanränderna ganska tydligt. På detta v och alla ökningsv framöver, *sticka fram till raglanm, 1 omsl, raglanm r, 1 omsl*, upprepa 3 ggr och sticka återstående m räta.

dsc_2223

Fortsätt på detta vis fram till v 31 eller tills du tycker att oket är lagom stort. Gör det andra knapphålet till exempel 10 v efter det första.
Varv 32: som de tidigare jämna v tills 5 m återstår. Ta sedan loss de yttersta 5 m i vardera kanten och lägg dem omlott med knapphålskanten överst – tröjans rätsida ska vara utåt, och om det behövs kan du dra ut en ögla av rundstickans kabel någonstans så att det går lättare att forma stickningen till en cirkel. Trä upp kantmaskorna på vänster sticka så att det blir varannan från vänster kant och varannan från höger. Sticka dem två och två, en från vardera sidan, med am och fortsätt sedan med rätstickning över resten av axelpartiet.

Delningsvarvet, stickas från rätsidan (början): när du har stickat axelpartiets m och kommit fram till första raglanm, gör 1 omslag.
Vänd och sticka slätstickning på hela axelpartiets m, mellan de två första raglanm (sticka inte själva raglanm) i 4 v. Detta är början på den första ärmen.
Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.
Om du vill avsluta knappsprundet lite extra fint kan du sticka am på de 5 m under sprundet på vartannat v ett par gånger.
Ärmens varv 6 (från avigsidan): r.
Ärmens varv 7–9: r.
Ärmens varv 10 (från avigsidan): maska av med r, spara sista m och sätt den på en virknål. Vik ärmen med rätsidan inåt och virka ”sömmen” med smygm eller fasta m upp till delningen. Sätt m på höger sticka och ta bort virknålen.

Nu är du tillbaka på tröjans ryggstycke. Sticka raglanm r, gör 1 omslag, sticka rm hela ryggstycket fram till andra raglanm, gör 1 omslag.

Sticka 1 rm (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka det andra axelpartiets m, gör 1 omsl, vänd och sticka den andra ärmen likadant som den första.

dsc_2220

Nu är du tillbaka på tröjans framstycke. Sticka 1 m (raglanmaskan), gör 1 omsl och sticka hela framstycket.
Från och med nu börjar och slutar varven i tröjans ena ”sidsöm” (som förstås inte är någon söm). Skulle du vilja sticka tröjan randig är det här färgbytena äger rum. Ett tips i så fall: sticka hela tiden varvets första m med båda garnerna. Det blir en rand i tröjans ”sidsöm”, men den är betydligt smidigare än en massa fästa trådar – och tröjan blir färdig mycket fortare!
Sticka slätstickning tills tröjan är nästan så lång som du vill att den ska vara – minst 42 v tycker jag behövs.
Avsluta med 4 eller fler v ”rätstickning” – alltså vartannat v am – och maska av från avigsidan. (Eller, om du inte vill sticka så många am: sticka rm fram och tillbaka med varvbyte i ena sidan i 4 v, maska av med rm från avigsidan och sy sedan ihop det lilla sprundet samtidigt som du fäster trådarna.)
Om du vill undvika att kanten viker sig (och det gör den eftersom rätstickning blir lite bredare än slätstickning), så prova att sticka ihop till exempel var 10:e och var 11:e maska på det första varvet i kanten.
Fäst de båda eller alla trådändarna. Sy i knapparna. Grattis – du har stickat en möjligen onödig men ganska näpen minitröja med korta ärmar, Lilla t!

Nu kan du sy i knappar direkt, och tröjan kan vara klar, eller också dekorerar du den på något vis innan du ger bort den.

***

Mönsterstickning?
Den här tröjan är som gjord för mönsterstickning av det slag som passar att sticka på rundsticka. Särskilt om man stickar i enfärgat garn kan det vara en rolig idé. Jag provade att göra en mycket enkel fuskfläta här genom att redan på första slätstickningsvarvet sätta igång en fyravarvsmodell: v 1 3 tills utan att lyfta av, 1 omsl, samma 3 tills igen och lyft av, v 2–4 slätstickning. Den placerade jag på bakstycket vid en av raglanränderna, och när ärmarna var klara satte jag igång två flätor till bredvid den. Och de syns knappt! Så retligt! (Därför har jag bara fotograferat tröjan framifrån, så att säha.) Men, som sagt, på en enfärgad tröja tror jag att det skulle kunna bli fint med mönster. Provar du något och blir nöjd med resultatet så skicka gärna en bild!