Massor av korgar

Såhär ser det ut i biståndsorganisationen Hjärta till hjärtas second hand-butiker i bland annat Linköping och Motala.

Det mesta som finns där är kläder, möbler och annat som människor har skänkt — men just korgarna är helt obegagnade.

Hjärta till hjärta gör nämligen just det som så många här i Sverige tycker att "någon annan" borde göra: arbetar tillsammans med romer i Rumänen för att komma på sätt att ordna arbetstillfällen med meningsfullt arbete och vettiga löner för romer som annars är i riskzonen för att resa utomlands och tigga.

Korgflätning visade sig ligga ära tillhands: det är ett hantverk som har funnits länge i området, materialet är hyfsat lättillgängligt och billigt, och resultatet blir något som andra människor kan tänka sig att betala för och som går att exportera till exempel till Sverige.

Jag har sett bilder av de färdiga korgarna ganska många gånger nu, men att se platsen där de tillverkas, Pauleasca, och hur snabbt det har blivit en hel liten industri var nytt för mig!

Såhär står det på Hjärta till hjärtas webbplats:
Bristen på försörjning är huvudanledningen till den desperata migration vi ser idag. Det är viktigt att ta reda på vad det finns för förutsättningar lokalt till försörjning. Dels handlar det om vad en lokal grupp har för kunnande och traditioner och vad som det går att försörja sig på lokalt. Dessutom måste personerna tydligt visa vad de vill arbeta med.

Vi har startat ett socialt företag i Rumänien tillsammans den rumänska stiftelsen för social utveckling FDES och vi håller på att starta fler företag i både Bulgarien och Rumänien tillsammans med våra samarbetspartners. Dessutom vill vi bidra med know-how om hur man på ett rationellt sätt kan trygga varuförsörjning samt avsättning för de produkter man producerar. Genom en anställning följer också att [var och en] betalar skatt och sociala avgifter. [Den som gör det blir] sjukförsäkrad, samlar pensionsrättigheter mm mm.

Nu är 23 personer sysselsatta med korgtillverkningen!

Här är en lista med alla platser där man kan köpa korgarna.
Här kan man läsa mer om hur den lilla industrin kom igång.
Hurra för att det går att göra något — och för det vackra resultatet!
(Bilderna är lånade från Hjärta till hjärtas Facebook-sida.)