Lilla tuffing-tröjan

Det är klart att man kan göra en tröja av Lilla tuffing-koftan! Det var bara det att det inte blev av för mig … men Ingrid i Simrishamn gjorde det, och nu är det ganska många som har provat beskrivningen, så det är dags att släppa ut den i världen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ärmmuddarna är alltså extra långa för att de ska kunna fungera som halvvantar och för att man ska kunna trä vantar på händerna utan att tröjans mudd åker upp. I ”sömmen” har de ett hål för tummen. Vill man ha vanliga muddar är det naturligtvis hur lätt som helst att göra sådana.

Modellen bygger på Två trådändars-idén, och har man ett tillräckligt stort nystan klarar man hela tröjan med bara två trådar att fästa efteråt. Ingrid stickade sin tröja i Fuga Tweed från Järbo.

Jag har sett att ett par (av många) som har stickat koftan och tröjan har fått andra proportioner, så att den har blivit väldigt långsmal. Själv stickar jag alltid på ögonmått och räknar när jag tycker att proportionerna är bra, och märker du att din tröja ”drar iväg”, så jämför den med en långärmad T-shirt och avsluta ok, ärmar och nederdel när måtten stämmer.

Storlek? Jag tycker att den borde passa de flesta barn som är upp till ett halvår gamla. Susanne som provstickade originalkoftan provade den på sitt barnbarn som hade kläder i 72 cl då, och det brukar räknas som nio månader.

Garn: Järbo Big Verona (eller motsvarande), ett nystan (tröjan på bilderna är stickad i Järbo Fuga Tweed som säljs i 50-gramsnystan, och då är det bra att räkna med att tre kommer att behövas)

Stickor: 4, en rundsticka med mjuk kabel

Dessutom: virknål nummer 4 (eller en storlek upp eller ner — virknålen används bara till ärmarnas ”sömmar”), nål att fästa garnändar med, knappar, sytråd

Lägg upp 88 m (detta är kragens kant).

Varv 1: 5 rm, *2 am, 2 rm*, upprepa från * till * tills 7 m återstår, 2 am, 5 rm.

Varv 2: 7 rm, *2 am, 2 rm*, upprepa från * till * tills 7 m återstår, 7 rm.

Varv 3, 5, 7: som varv 1.

Varv 4, 6: som varv 2.

Varv 8 (det första knapphålets första halva): som varv 2 tills 7 m återstår, 3 rm, maska av 2 m, 2 rm.

Varv 9 (det första knapphålets andra halva): 2 rm, 2 vridna omslag (ersätter de avmaskade maskorna), 1 rm, sedan som varv 1.

Fortsätt sedan med ojämna varv som varv 1 och jämna varv som varv 2 fram till och med varv 22.

Varv 23 (det andra knapphålets första halva, och i stickningens andra kant): som varv 1 tills 5 m återstår, 1 rm, maska av 2 m, 2 rm.

Varv 24 (det andra knapphålets andra halva): 2 rm, 2 vridna omslag (ersätter de avmaskade maskorna), 1 rm, sedan som varv 2.

Fortsätt sedan med ojämna varv som varv 1 och jämna varv som varv 2 fram till och med varv 34.

Nu är kragen klar, och det är dags att börja på oket. Alla ökningar är gjorda med vridna omslag (omsl), men öka gärna på något annat sätt som du tycker blir bra, till exempel med Tant Koftas osynliga ökningar (en lutar åt vänster, den andra åt höger). Varje ökningsvarv resulterar i 8 nya m. Knapphålen hamnar bra med ett mellanrum på 14 v, tycker jag, och ett knapphål på ena sidan och tre knapphål på andra blev lagom på tröjan på bilden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varv 35 (första ökningsvarvet): 15 rm (detta blir första framstycket), 1 omsl, 1 rm (första raglanmaskan), 1 omsl, 16 rm (detta blir första ärmen), 1 omsl, 1 rm (andra raglanmaskan), 1 omsl, 22 rm (ryggstycket), 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 16 rm (andra ärmen), 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 15 rm (andra framstycket).

Varv 36: 5 rm, am tills 5 m återstår, 5 rm.

Varv 37 (med första halvan av det tredje knapphålet): *rm fram till raglanmaskan, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl*, upprepa detta tre gånger, rm tills 5 m återstår, 1 rm, maska av 2 m, 2 rm.

Varv 38: 2 rm, 2 omsl, 1 rm, am tills 5 m återstår, 5 rm.

Varv 39: *rm fram till raglanmaskan, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl*, upprepa detta tre gånger, rm tills 5 m återstår, 5 rm.

Upprepa varv 36 och 39 tills oket är tillräckligt långt – jag tyckte att det blev bra att avsluta oket på varv 64. Glöm inte att göra knapphål med jämna mellanrum! Om du vill kan du göra ränder på oket genom att sticka räta varv från avigsidan – Ingrid gjorde dem inte, men på koftan stickade jag dem på varv 48, 54 och 60 och stickade raglanmaskorna a.

miriam-skagert-3

Provstickaren Miriam gjorde ett mönster — visst blev det fint? Lägg märke till att här är ärmarna uppvikta en bra bit och de två första knapparna placerade ”på andra sidan” (jag placerade bara första knappen där).

Delningsvarvet, stickas från rätsidan (början): sticka fram till första raglanm, 1 omslag, sticka raglanm r, 1 omslag, sticka fram till andra raglanm, 1 omslag.

Vänd och sticka slätstickning på den första ärmens m, mellan de två första raglanm (sticka inte själva raglanm) i 3 v. Detta är början på den första ärmen, och från och med nu görs inte fler ökningar.

Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.

Ärmens varv 5 (från rätsidan): 1 r (eller lyft 1:a m), 2 tills, sedan r v ut.

Fortsätt i slätstickning.

Ärmens varv 9: r tills 3 m återstår, 2 tills r, sticka sista m (a om du vill lyfta den som start på nästa v).

Fortsätt i slätstickning.

Upprepa v 5 på v 13, 21 osv och varv 9 på v 17, 25 osv.

När ärmen är 76 v lång räknat från slätstickningens början vid halsringningen (det är lättast att räkna därifrån, tycker jag) är det dags för mudden.

Sticka resår med 2 r, 2 a i 22 v.

Maska av i resår.

Spara sista m och sätt den på en virknål. Vik ärmen med rätsidan inåt och börja på ”sömmen” med 3 smygmaskor eller fasta maskor. Virka lika många i bara den ena kanten (detta blir tumhålet). Fortsätt sedan med nedtag i båda kanterna upp till delningen. Sätt m på höger sticka och ta bort virknålen.

Delningsvarvet (fortsättning): sticka 1 rm (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka ryggstyckets m, gör 1 omsl, sticka 1 m (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka andra ärmens m, gör 1 omsl och sticka sedan denna ärm likadant som den första.

När virkmaskan är satt på höger sticka, sticka 1 rm (raglanmaska), gör 1 omsl och sticka andra framstycket fram till de 5 sista m.

Nu sticker båda ärmarna ut.

gun-britt-prue-carlssons

Provstickaren Gun-Britt stickade sin tröja i flerfärgat garn.

Ta loss de yttersta 5 m i vardera kanten och lägg dem omlott med knapphålskanten överst – tröjans rätsida ska vara utåt, och om det behövs kan du dra ut en ögla av rundstickans kabel någonstans så att det går bra att forma stickningen till en cirkel. Trä upp kantmaskorna på vänster sticka så att det blir varannan från vänster kant och varannan från höger. Sticka dem två och två, en från vardera sidan, och fortsätt sedan med rätstickning över framstycke-ryggstycke-framstycke – nu sitter de ihop, och det är bara att flytta kabelns ögla när det behövs genom att dra ut den på ett annat ställe och vrida den till ett kryss så att den inte töjer ut några maskor. Om du vill avsluta knappsprundet lite extra fint kan du sticka am på de 5 m under sprundet på vartannat v ett par gånger.

Fortsätt med slätstickning i 33 v eller så långt du vill och sticka sedan resår med 2 r, 2 a i 14 v. Maska av i resår.

Fäst trådarna och sy i knappar.

Lilla tuffing-tröjan är klar – tack Ingrid, och tack alla ni som provstickade koftan för ett tag sedan och tröjan nu!

Om du har möjlighet, så visa mottagaren (eller egentligen mottagarens föräldrar) att tröjan går att använda med både knäppt och utfälld krage och att muddarna kan vikas upp när de inte används som halvvantar.

Och skriv gärna på ett kort eller en lapp till den lilla tuffingen att det är bra att kunna vara tuff när det behövs men att man absolut inte behöver vara det jämt. Ännu viktigare än att vara tuff är det såklart att bry sig om andra!

ulrica-danevads

Provstickaren Urica gjorde rätstickade ränder på oket på sin tröja.

(Som vanligt blir jag glad för bilder, och den här gången lovar jag att dela med mig av dem till Ingrid också!)