Nu får tvillingarna ett nytt hem

tvillingarna-2

Minns ni tvillingarna i Loki i Kenya?

När de föddes ville deras mamma inte veta av dem.

Birgitta, en gästande barnmorska och flera andra hjälptes åt med att övertala henne att börja amma dem, men det visade sig snabbt att hon inte mäktade med att ta hand om dem eftersom hon själv inte mår bra. Sedan har Birgitta och hennes medarbetare kastats mellan förtvivlan och hopp och förtvivlan i ungefär ett år eftersom tvillingarna har blivit vanvårdade och mått mycket dåligt medan kvinnans släkt gång på gång har lovat att ta hand om dem och sedan inte gjort något. Birgitta förklarar det med att barn har ett värde som blivande arbetskraft i en familj — det är viktigt att behålla dem av den anledningen, men det gör tyvärr inte alltid att de vuxna i familjen tar hand om dem …

En av Birgittas medarbetare, Patricia, har lagt mycket tid på att vara pojkarnas extramamma, matat dem och tvättat dem och försökt att se till att de får tillsyn. Men det har inte räckt.

tvillingarna-3

Till slut blev situationen sådan att det gick att övertala släkten att lämna över ansvaret för barnen, och Birgitta kunde ordna plats för pojkarna på ett barnhem. Det ligger i Komotobo och drivs av Trosgnistan. Två svenska volontärer, Amanda Johansson och Matilda Steen, reste dit med pojkarna. Här är de före avresan tillsammans med Birgitta och Mosati Ezekiel.

Pojkarna har under sitt första år fått dubbla namn, och den ene har fått byta sitt turkananamn från ett som betydde något mycket sorgligt till ett som är lite mer framtidsfullt. Esibitar Birgitta och Esekon Kea kallas de numera.

tvillingarna

Birgitta och hennes man Kea fick också säga hejdå ordentligt.

Birgitta skriver:

”TÄNK … nu är de omhändertagna … sötisarna!! Det är det bästa som hänt i år!!! Att se barn lida och inte kunna göra någonting är det värsta som finns. Ett under att dörren öppnades … till slut!”

Läs mer om alltihop här!