Klänningen Berbel

Tack vare att Gun-Britt tittade på Finnkampen så intensivt att hon stickade bort sig kom jag mig för med att göra en beskrivning till. Tack, Gun-Britt!

miriam-skagerts

Miriam Skagerts version av klänningen Berbel.

Det är en kortärmad klänning med knappslå framtill, och den får heta Berbel efter en liten flicka som bor i Holland och som har vuxit så snabbt. Jag stickade en tröja och en kofta till henne men dröjde för länge med att sy i knappar, och hennes mormor har sparat tröjan alldeles oanvänd till nästa barnbarn!

Anledningen till att beskrivningen har dröjt — Finnkampen ägde ju rum för ganska länge sedan — är att jag stickade en klänning i största storleken själv för att kunna fotografera den. Men sedan ringde pappan i en familj som jag skulle träffa den dagen. De var långt hemifrån, och deras treåriga dotter vägrade att stiga upp eftersom de hade packat ”fel” kläder. Hon var verkligen ledsen över att det inte fanns någon klänning i väskan. ”Har du någon klänning?” frågade pappan. ”För i så fall kan jag säga till henne att det finns en när vi kommer fram.” Och det hade jag ju — och på det viset flög den iväg utan att ha blivit fotograferad … Tur att andra har skickat bilder!

Ni som brukar använda mina beskrivningar känner igen oket från Två trådändars lilla kofta, nederdelen från Två trådändars lilla västklänning och ärmarna från klänningen Aluna.

Jag skulle gissa att ett hekto Järbo Junior och stickor nummer 3½ passar bra, och då tror jag att den minsta storleken kan passa de flesta upp till tre—fyra månader.

Stickar du den i Big Verona, eller i Lady som ju är samma garn fast i mindre nystan, kan den nog passa de flesta barn upp till ett halvår.

Mellanstorleken kan passa upp till ett år, och den större stickade jag först till en treåring. En storlek för en tvååring kan man få till genom att förkorta både oket och ”kjolen” från treårsklänningen lite grann.

Det är enkelt att göra klänningen större genom att börja med fler maskor i halsringningen och göra fler okökningar, längre ärmar och längre livstycke. En tumregel kan vara att utgå ifrån ett antal maskor som är delbart med tio. Framstycket och bakstycket ska ha tre tiondelar vardera av maskantalet, axelpartierna ska ha två tiondelar vardera (och det ena ska ha två gånger tre extramaskor för knappkanten). Lägg sedan till fyra maskor för raglanskärningen.

Klänningen börjar med halskanten som stickas i rätstickning och som ger den en rektangulär ringning. Resten stickas i slätstickning utom kanterna som stickas räta och den lilla resåren som stickas med en rät maska och en avig.

Alla ökningar görs med vridna omslag, men om du vill kan du göra någon annan sorts ökning, till exempel Tant Koftas osynliga med vänster- respektive högerlutning. Det går naturligtvis också att göra vanliga omslag och sticka den vridna på nästa varv.

Ärmen har samma lösning som de tidigare koftornas och tröjans fastän den är kortkort: maska av alla maskor utom den sista på ärmen, sätt maskan på en virknål och virka ihop ärmens kanter, sätt maskan på höger sticka, sticka ryggpartiets maskor och fortsätt med nästa ärm utan att klippa av garnet – på det viset fogas framstycket också ihop med bakstycket.

gun-britt-prue-carlssons

Här är den första klänningen som Gun-Britt stickade efter beskrivningen. Den som hon stickde bort sig på blev också klar, och den ser nästan likadan ut men har lite annorlunda proportioner.

Garn: Järbo Junior eller motsvarande, eller Big Verona/Lady eller motsvarande, ca 100 (150) 200 g

Stickor: nummer 3½ eller 4, en rundsticka med mjuk kabel

Virknål: nummer 3½ eller 4

Lägg upp 59 (70) 79 m (detta är klänningens halsringning).

V 1: 10 (12) 13 rm (detta blir första framstycket), 1 am (detta blir första raglanmaskan), 10 (12) 14 rm (första axelpartiet), 1 am (andra raglanmaskan), 15 (18) 21 rm (bakstycket), 1 am (tredje raglanmaskan), 10 (12) 14 rm (andra axelpartiet), 1 am (fjärde raglanmaskan), 10 (12) 13 rm (andra framstycket).

De jämna varven är koftans rätsida. Alla ökningar görs med vridna omslag.

Varv 2: sticka 10 (12) 13 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 (12) 14 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 15 (18) 21 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 (12) 14 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 (12) 13 rm. Nu ska det vara 67 (76) 87 m på stickan.

Varje ökningsvarv resulterar i åtta nya m.

Varv 3: rm utom raglanmaskorna, som stickas a.

Varv 4: 11 (13) 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 (14) 16 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 17 (20) 23 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 (14) 16 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 11 (13) 14 rm.

Varv 5 (med första halvan av första knapphålet): rm fram till första raglanmaskan som stickas a, sedan rm resten av varvet — utom på alla raglanmaskor som stickas am — tills 4 m återstår, maska av 2 m, sticka de två sista r.

Varv 6 (med andra halvan av första knapphålet): 2 r, 2 omsl (ersätter de två avmaskade m), 8 (10) 11 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 (16) 18 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 19 (22) 25 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 (16) 18 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 (14) 15 rm.

Varv 7 och alla ojämna varv som följer stickas med aviga m utom de 5 första och 5 sista m som stickas räta.

Varv 8: 13 (15) 16 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 16 (18) 20 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 21 (24) 27 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 16 (18) 20 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 13 (15) 16 rm.

Varv 10: 14 (16) 17 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 18 (20) 22 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 23 (26) 29 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 18 (20) 22 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 14 (16) 17 rm.

Varv 12: nu syns raglanränderna ganska tydligt. På detta v och alla ökningsv framöver, *sticka fram till raglanm, 1 omsl, raglanm r, 1 omsl*, upprepa 3 ggr och sticka återstående m räta.

Fortsätt på detta vis fram till och med v 31 (37) 41 eller tills du tycker att oket är lagom stort. Gör knapphål till exempel vart 18:e v.

ulrica-danevads

Ulrica Danevad stickade sin i flerfärgat garn.

Delningsvarvet, varv 32 (38) 42, stickas från rätsidan (början): när du har stickat första framstyckets och första axelpartiets m och kommit fram till andra raglanm, gör 1 omslag.

Vänd och sticka slätstickning på hela axelpartiets m, mellan de två första raglanm (sticka inte själva raglanm) i ytterligare 4 v. Detta är början på den första ärmen.

Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.

Ärmens varv 6 (från avigsidan): r.

Ärmens varv 7–9: r.

Ärmens varv 10 (från avigsidan): maska av med r, spara sista m och sätt den på en virknål. Vik ärmen med rätsidan inåt och virka ”sömmen” med smygm eller fasta m upp till delningen. Sätt m på höger sticka och ta bort virknålen. Sätt en markör på höger sticka.

Nu är du på klänningens ryggstycke. Sticka raglanm r, gör 1 omslag, sticka rm hela ryggstycket fram till andra raglanm, gör 1 omslag.

Sticka 1 rm (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka det andra axelpartiets m, gör 1 omsl, vänd och sticka den andra ärmen likadant som den första. Sätt en markör på höger sticka. De båda markörerna markerar ”sidsömmarna” (som förstås inte är några sidsömmar) och gör det enklare att få ökningarna att hamna rätt.

Nu är du tillbaka på klänningens andra framstycke. Sticka 1 m (raglanmaskan), gör 1 omsl och sticka framstycket.

Ta loss de yttersta 5 m i vardera kanten och lägg dem omlott med knapphålskanten överst – tröjans rätsida ska vara utåt, och om det behövs kan du dra ut en ögla av rundstickans kabel någonstans så att det går lättare att forma stickningen till en cirkel. Trä upp kantmaskorna på vänster sticka så att det blir varannan från vänster kant och varannan från höger. Sticka dem två och två, en från vardera sidan, med am och fortsätt sedan med rätstickning över framstycke-ryggstycke-framstycke – nu sitter de ihop, och det är bara att flytta kabelns ögla när det behövs genom att dra ut den på ett annat ställe och vrida den till ett kryss så att den inte töjer ut några maskor. Om du vill avsluta knappsprundet lite extra fint kan du sticka am på de 5 m under sprundet på vartannat v ett par gånger.

På de mindre storlekarna: sticka ett varv slätstickning. Från och med ny börjar och slutar varven i klänningens ena ”sidsöm” (som förstås inte är någon söm).

På den större storleken: sticka 6 v slätstickning, gärna med am under knappslån på vartannat v så att den ”fortsätter” lite. Från och med ny börjar och slutar varven i klänningens ena ”sidsöm” (som förstås inte är någon söm). Vill du sticka klänningen randig är det här färgbytena äger rum.

Sticka sedan 5 (6) 7 v resårstickning med 1 r, 1 a.

karin-louder-petersons

Karin Louder Peterson la till ett spetsmönster i nederkanten på sin klänning.

Varv 1: 1 rm, 1 omsl, rm fram till 1 m före markören, 1 omsl, 1 rm, flytta markören till höger sticka, 1 rm, 1 omsl, rm fram till 1 m före markören, 1 omsl, 1 rm.

Varv 2–8: rm.

Varv 9, 17 osv: som varv 1.

Övriga varv: slätstickning.

Vill du sticka ränder, så sticka hela tiden varvets första m med båda garnerna. Det blir en rand i klänningens ”sidsöm”, men den är betydligt smidigare än en massa fästa trådar – och klänningen blir färdig mycket fortare!

Sticka klänningen så lång som du vill – den minsta storleken har 55 v slätstickning, och den stora (som är till en flicka som tycker om långa klänningar) har 108 v som är fördelade på fyravarvsränder.

Avsluta med 4 eller fler v ”rätstickning” – alltså vartannat v am – och maska av från avigsidan. (Eller, om du inte vill sticka så många am: sticka rm fram och tillbaka med varvbyte i ena sidan i 4 v, maska av med rm från avigsidan och sy sedan ihop det lilla sprundet samtidigt som du fäster trådarna.)

Om du vill undvika att kanten viker sig (och det gör den eftersom rätstickning blir lite bredare än slätstickning), så prova att sticka ihop till exempel var 10:e och var 11:e maska på det första varvet i kanten.

Fäst de båda eller alla trådändarna. Sy i knapparna. Grattis – du har stickat en liten kortärmad klänning!

Nu kan du sy i knappar direkt, och klänningen kan vara klar, eller också dekorerar du den på något vis innan du ger bort den.

***

När jag kommer hem om drygt en vecka ordnar jag en PDF som man kan få om man tycker att det är enklare att skriva ut beskrivningen på papper på det viset. Den som vill ha en sådan kan skriva i kommentarfältet!