Värme till en nära eller okänd vän I: Simplitate

Den här veckan har jag gjort samma sak som en massa andra människor: läst nyheter.

Vi är nog många som inte förstår.

Är det fånigt att bjuda på en vantbeskrivning idag?

Det får bli en ändå — för om det som är bra, som Ioanas initiativ att ta vara på det som annars skulle slängas och brännas samtidigt som hon skapar arbetstillfällen på landsbygden i Rumänien och blir storkund på ett gammaldags spinneri som också behöver överleva, skulle läggas åt sidan för att det händer förfärliga saker i världen, då skulle vi befinna oss i en mycket, mycket värre situation. Eller hur?

Ioana skickade tre härvor av sitt fina garn till mig för ett tag sedan, och under Bilda-dagen i Huskvarna hjälpte fem deltagare mig att nysta det.

Först hade jag tänkt sticka ett par mössor, men så dök bilden av ett par halvvantar med enkla tummar och enkla dekorationer upp i mitt huvud. Visst borde det fungera att göra tummar med förkortade varv? Jag letade inte ens efter något liknande — jag var bara tvungen att prova direkt när jag satt på tåget från Jönköping, och på andra försöket blev det precis som jag hade tänkt.

Min kollega Åsa går en kurs i konstsömnad på Handarbetets Vänner, och jag frågade henne om hon ville ta vid när jag hade maskat av. Hon sa ja. Så varsågoda: här kommer de första vantarna, som fick heta Simplitate, enkelhet på rumänska!

***

dsc_1616

Simplitate-vantarna

Stickor: jag använde nummer 4

Garn: en härva Elena, Stela eller Transylvanian Merino från Moeke Yarns (finns hos Matilda på Organic Knitters)

Lägg upp 50 m och sticka rätstickning i 36 v (mer om du vet att mottagaren har breda händer — rätstickning är elastisk, så det går bra att gissa).

Dags för tummen: sticka 40 m.

Vänd och sticka 3 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 3 m.

Vänd och sticka 5 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 5 m.

Fortsätt på detta vis med 7, 9, 11 och 13 m. Nu är drygt halva tumkilen klar!

Fortsätt sedan med 11, 9, 7, 5 och 3 m.

Nu har du 40 m på höger sticka och 10 på vänster — sticka de 10 sista och sticka sedan vantens andra halva lika bred som den första.

dsc_1550

Hela varv fram och tillbaka tills andra halvan är lika bred som första.

dsc_1562

Om du stickar på rundsticka med utbytbara stickor: ta loss stickorna, skruva fast stopp och dekorera vanten som du vill! Sedan kan du sätta dit stickorna igen och sticka ihop uppläggningskanten med avmaskningskanten.

Om du gör som jag och ber en vän att dekorera: maska av, vänta in dekorationen och sy sedan ihop vanten.

Gör andra vanten likadan eller dekorera den lite annorlunda (som Åsa gjorde).

dsc_1579

Klart! Present till en kär vän? Något att sälja till förmån för Läkare utan gränser, Hjärta till hjärta eller UNHCR? Eller kanske något att ge till en organisation som behöver värme att dela ut eller direkt till någon som fryser?