Häromdagen bakade min väninna Susanne i Växjö så vackra långpannerutor — de måste vara väldigt goda också, för hon säger att det är ett av hennes favoritrecept. Jag har inte provat det än men skyndar mig att dela med mig nu när jag har fått det!
***

Bagarflickans specialare
en liten långpanna (20 x 35 centimeter) full
Ugn: 175 grader, 15–20 minuter
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
4 msk kakao
100 g smör
ovanpå:
flagad mandel
Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg.
Sikta ner kakao i mjölet i en skål. Blanda ner vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen i kastrullen.
Bred ut smeten i en bakplåtsklädd, liten långpanna (ungefär 35 x 20 centimeter). Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i 15–20 minuter.
Vänd kakan upp och ner på smörpapper. Dra försiktigt bort bakplåtspappret.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Låt blandningen koka ihop tills den tjocknar — det tar 10–15 minuter. Ta den av värmen och rör ner det kalla smöret i klickar.
Bred glasyren över kakan. Låt glasyren rinna ner lite över kanterna. Strö flagad mandel över kakan. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
Alltid spännande med en ny kaka. Måste bara fråga om du skall ha med grädden i receptet till smeten? Det står med som ingrediens, men du skrev inte när det skall i smeten!
Kram// Tina i Falun
Svar till Tina:
Det ska Susanne få svara på! Jag borde ha frågat innan jag la ut receptet såklart. Tror du att en och en halv gång alla ingredienser blir lagom till en ugnsstor långpanna?