Ny minister är kyrkkaffevän

En av de nya ministrarna som presenterades idag finns med i Kyrkkaffe-boken Påtår. Jag bad att få intervjua henne eftersom jag hade hört att hon hade engagerat sig när kyrkkaffeserveringen i Sverige var hotad av EU-regler. Oavsett vad man tycker om hennes partis politik i övrigt måste man hylla henne för det, eller hur? Här kommer intervjun, som alltså gjordes för några år sedan!

***

Elisabeth Svantesson, ny arbetsmarknadsminister och kyrkkaffevän. Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaternas webplats
Elisabeth Svantesson, ny arbetsmarknadsminister och kyrkkaffevän. Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaternas webplats

Det ska inte vara svårt!

När en livsmedelsinspektörs nitiska arbete gjorde arbetet på ett kristet café olagligt, och när det sedan ryktades att hela det svenska kyrkkaffet var i fara, då reagerade riksdagskvinnan Elisabeth Svantesson från Örebro. Inspektören hänvisade till att den svenska livsmedelslagstiftningen hade skärpts för att stämma med EU:s regler om livsmedelshantering. Elisabeth Svantesson föreslog i en motion att lagstiftningen skulle anpassas så att kyrkor och idrottsföreningar kan fortsätta med sin verksamhet.

– Motionen byggde på min egen erfarenhet: inget kaffe är så gott som kyrkkaffet, säger hon. Jag är uppvuxen med det, och jag fortsätter med det. Kyrkkafferörelsen och fikagemenskapen betyder så mycket för så många.

Förbudet mot bullbak väckte stor uppmärksamhet i Sverige, och Margot Wallström, förste vice ordförande i EU-kommissionen, gick ut med ett pressmeddelande där hon tillbakavisade påståendet att EU skulle ha några som helst synpunkter på frivilliga krafters bullbak. ”Självfallet lägger sig inte EU i om vi vill baka bullar till exempel till kyrkkaffet eller skolans loppmarknad, varken i Sverige eller i Polen. Miljontals sådana aktiviteter äger rum runt om i Europa varje år”, skrev hon.

Men oron fanns där i frivilligleden, och Elisabeth Svantesson hörde om den. Hon frågade folk om hur EU-direktiven fungerade och fick uppfattningen att vissa regionala och kommunala miljökontor var övernitiska och hänvisade till dem just i ideella sammanhang.

– Reglerna dämpade ideella krafter. Så var det ju inte tänkt, säger hon.

Därav motionen.

Svaret från riksdagens miljö- och jordbruksutskott blev precis det hon hade hoppats: enklare hantering av mat inom ideella föreningar är fullt möjlig med dagens lagstiftning. Därmed kan idrottsföreningar, samfund och andra fortsätta baka bullar, servera sockerkaka och koka korv. Och därför behövs ingen lagändring. Riktlinjerna ska i stället göras tydligare och möjligen utvecklas.

– Ja, när det finns otydligheter måste man ju omarbeta reglerna. Det ska inte vara svårt! säger Elisabeth Svantesson. Jag är glad att de ideella krafterna uppmuntras, och jag vill hälsa till alla som bakar att de ska fortsätta med det.

Vad ska det vara i bullarna, då?

– Min pappa var missionspastor, och min mamma bakade jämt kaffebröd till familjen och till kyrkan. Det ska vara mycket smör och socker, tycker jag. Och både kanel och kardemumma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *