Några idéer om hållbara tårtor

Skagentårtan. Bild från Svenska kyrkan i utlandet.
Skagentårtan. Bild från Svenska kyrkan i utlandet.

Det är så roligt att fråga — tack för svar som har kommit på olika vis!

Frågan var alltså den här, om tårtbottnar och tårtfyllningar som är festliga nog för bröllop men som klarar sig utan kylskåp.

Mia (som jag har varit tårtassistent åt vid flera tillfällen) svarar:

Alltså, en fråga jag själv gärna skulle vilja ha svar på. Det brukar ju vara dekorationen som tar mest stryk av att stå ute i värmen, fyllningen klarar sig rätt så länge skulle jag säga … Marsipan är väl det värsta att dekorera med när det är varmt (och även när det är för fuktigt i kylen), det bara smälter. Då funkar sugarpaste bättre. Men bäst är väl att dekorera med grädde/mousse + bär på sommaren!

Erika svarar:

De enda fyllningar jag kan komma på just nu är ju bär och fruktmos eller kompotter av olika slag, sådant som det inte finns grädde eller annat fett i som kan bli surt och härskna i värmen. Bottnar att ha: kanske en kraftig chokladbotten, typ brownie. Kanske en morotskakabotten kan funka, men då måste man ju hitta en fyllning som funkar med den. Eller en banankaka, det kan bli en saftig och god botten, eller ananas.

En inklusiv kladdkaka dekorerad med inklusiv vispad grädde och en massa frukt och bär borde kunna bli bra om den dekoreras i sista ögonblicket, eller hur? Kanske en kladdkaka, hallonmos ovanpå, en kladdkaka till och så grädde och bär.

Veganbanankakan utan alla kryddor borde också kunna bli en bra tårtbotten, eller hur?

Står man ut med något som är mer paj än tårta, och vill man förbereda så mycket som möjligt, så kan man baka Skagentårtan och ha med sig spritsgrädde på flaska. Skagentårtan är ett stående inslag vid bröllopen i Svenska kyrkan i Skagen, så den verkar bröllopsaktig nog.

Jag tänker mig också att en marängtårta som läggs ihop och dekoreras precis före servering skulle kunna bli bra.

Fler idéer?

2 reaktioner på ”Några idéer om hållbara tårtor”

  1. Det är ju tjusigt med en stor bröllopsvåningstårta, men den är ju i farozonen eftersom den står ute hela tiden. Mest praktiskt är väl faktiskt mindre tårtor på ett sommarbröllop när det är varmt. Dem kan man ta fram vartefter. Den här hallonmoussetårtan bakade jag till dotter Josefins bröllop för två år sedan, 10 stycken, och hade i frysen. De tinar snabbt och kan tas fram och snabbt dekoreras med gräddrosor och färska hallon vartefter.
    https://kjerstismatochprat.blogspot.se/2011/01/mandeltarta-med-hallonmousse-mascarpone.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *