En hälsning från Enable Education i Kina

Min kollega Ingrid och jag bekantade oss lite med Enable Education när vi var på Vintermöte på Åh Stiftsgård i januari. Bredvid det ganska stora bokbordet (ibland var vi fem som arbetade där samtidigt!) fanns ett bord med hantverk som Viviann sålde till förmån för EE:s arbete i Yunnanprovinsen i Kina. Det såg väldigt svenskt, till och med västkustaktigt ut, men det visade sig att Viviann skickar naturbilder som förvandlas till handdukar och grytlappar där. Hon hade fina smycken och annat med sig också.

När jag frågade om någon kunde tänka sig att berätta om EE på Kyrkkaffebloggen dök Zandra upp. Här kommer hennes presentation — tack, Zandra!

***

Foto: Enable Education

Stora behov kan fyllas med små medel

När Lily var tonåring blev hon våldtagen av en man från grannbyn. För att ha en chans till försörjning tvingades hon att gifta sig med sin våldtäktsman, och år av psykisk och fysisk tortyr följde tills mannen tog sitt liv.

Utsatt, skändad och utan försörjning hade Lily inget annat val än att sälja sin kropp, och hon hamnade i
fängelse, eftersom prostitution är olagligt i Kina. En kvinna från organisationen Eden Ministries (som Enable Education samarbetar med) började besöka Lily. Hon gav henne rena kläder, mat och berättade om Jesus. Det ledde till att Lily och flera av kvinnorna i hennes cell blev kristna.

Lily är mycket estetiskt begåvad, och efter fängelsetiden fick hon hjälp till bostad, undervisning i konsthantverk och ett startkapital för att förverkliga sin dröm om en hantverksbutik. I dag är hon lyckligt gift och arbetar på en reklambyrå.

John kommer från en by på den kinesiska landsbygden. När han var liten dog hans pappa i en arbetsolycka. Inte långt därefter fick John en reumatisk sjukdom som gjorde honom lam. Hans syster bar honom på ryggen, tills en kristen församling hjälpte honom att få vård av den kristna
läkarorganisationen Bless China i Kunming. På det sättet kom Enable Education i kontakt med honom.

John är väldigt tekniskt kunnig och tar varje chans till att lära sig engelska, men han har haft svårt att få jobb eftersom han sitter i rullstol. Genom pengar från Enable Education har han fått en dator och försörjer sig och sin familj med att göra administrativt arbete i sin församling. Han vill gärna bli pastor i framtiden.

Emma. Foto: Enable Education

Emma föddes med en sjukdom som gjorde att hon aldrig har blivit längre än 60 cm. Med Enable Educations hjälp har hon fått en eldriven rullstol och får lön och hyra betald för att hon tar emot människor från bergsbyarna i sitt hem under tiden de får vård av Bless China.

– Emma har en fantastisk gåva i sin generositet. Kristus lyser genom henne, säger Eta Hedman.

Tillsammans med sin man Hans-Erik Karlsson arbetade Eta i Kina under åren 2006 till 2008. Idén till Enable Education uppstod när de skulle flytta tillbaka till Sverige.

– I Kina lärde vi känna många människor med stora behov, människor som med små medel kunde få ett förändrat liv. Vi ville fortsätta att stödja dem som ingen bryr sig om: de sjuka, fattiga, människor med funktionsnedsättningar, gamla utan anhöriga, prostituerade.

Eta berättar att många flickor från landsbygden hamnar i trafficking. De rövas bort eller luras till stanmed löften om ett bra arbete som ska göra så att de kan försörja sina föräldrar.

– Enligt folktron får en affärsman lycka i affärslivet om han ligger med en oskuld, säger Eta.

Enable Education fokuserar dem som står lägst i det kinesiska samhället, och organisationen är inriktad på hjälp till självhjälp. De behövande får ansöka om specifika bidrag till utbildning eller försörjning. Det kan vara en lampa (så att man kan arbeta även efter mörkrets inbrott), en cykel, en dator eller pengar till mat. Genom kontaktpersoner på plats följer Enable Education upp hur det går för personerna och ser till att hjälpen distribueras rätt.

– Kina växer enormt just nu. Men ju rikare Kina blir, desto större blir klyftorna till de fattiga, vars situation inte blir bättre. De har inget värde i det kinesiska samhället.

För 150 kronor om året kan Du bli medlem i Enable Education och bidra till att utsatta människor i Kina får utbildning och arbete. För mer information, kontakta eta.hedman@gmail.com

Enable Education Bg 462-5109

Zandra Erikshed

1 reaktion på ”En hälsning från Enable Education i Kina”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.