
I sann tillsammansanda — och för att en del vill ha lite mindre och andra gärna tar om — kommer här en storsemla att fira Fettisdagen med! Dessutom går det ju lite snabbare att ordna den än att fylla många små. Den som istället vill fira Pancake Day hittar massor av tips här.
för 8–10 personer
Jäsning: två gånger
Ugn: 200 grader
75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
pensling:
ägg
fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
pudring:
florsocker
Smält smöret i en stor gryta, tillsätt mjölken och värm blandningen till fingervärme. Blanda i jästen och sedan övriga ingredienser (spara lite av mjölet). Låt jäsa.
Knåda degen på bakbord – ta mer mjöl tills den blir smidig. Forma en bulle, lägg den på en plåt och låt den jäsa. Pensla den sedan med ägg och grädda den i 200 graders ugnsvärme tills den fått fin färg. Låt den kallna under duk.
Dela bullen i över- och underdel. Gröp ur underdelen. Mosa inkråmet med skivad mandelmassa och en deciliter av grädden. Tillsätt mjölk tills smeten är lagom tjock.
Fyll underdelen med mandelsmeten. Vispa resten av grädden och lägg på fyllningen. Lägg på locket och sikta över florsocker, eventuellt genom ett pappersmönster.