Provstickning pågår

Natalyavästen, stickad av Jennifer.

Nu är det många som stickar för fullt för att kontrollera så att beskrivningarna till vår nya hjälpstickningsbok stämmer.

Och det måste ju bli helt rätt — så jag blir glad när Jannika skriver och påpekar att det blir en maska för mycket kvar på stickan efter ett visst varv. Inte glad för att det är fel, utan glad för att det kan bli fixat till boken nu! Fast först måste vi förstås lista ut hur vi ska få det att bli rätt antal …

En annan som har varit tvungen att räkna och räkna och inte lyckats få det att stämma är Jennifer, som fick provsticka Natalyavästen, en variant av Petra Orrbecks Lilla koftan. Jag tänkte att jag skulle skriva ut alla ökningar eftersom jag själv inte är så flink med att öka ett visst antal maskor jämnt fördelade över ett långt varv, och oj vad jag räknade, och nog tyckte jag att det stämde när jag sedan stickade, men tydligen var det alldeles åt skogen. Jennifer har lyckats sticka en jättefin väst ändå, och den ser ut som min, men nu ska jag börja om från början och se var det började bli fel.

Håhåjaja! Och heja heja heja alla er som stickar för fullt!

Förresten, Jennifer har en synpunkt på sådana här ”stjärnvarv” där en liten sekvens återkommer. Tycker ni att det skrivna kan missförstås?

Såhär står det:

Varv 7: 5 rm, *öka 1 m i nästa m, 3 rm*, upprepa från *till * 4 ggr, #öka 1 m i nästa m, 4 rm#, upprepa från # till # 3 ggr, upprepa från * till * 6 ggr, öka 1 m i nästa m, 5 rm. Nu ska det vara 85 m på stickan.

Jennifer skriver:

Kan tolkas på två sätt: *öka 1 m i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * 4 ggr, alltså att man ska sticka sammanlagt 1+4 gånger eller sammanlagt 4 gånger. Omformulera! Gäller alla ökningsvarv i hela mönstret.

Vad jag tänkte när jag skrev det var att man stickar sekvensen en gång och sedan ytterligare fyra gånger. När den kommer tillbaka stickar man den sex gånger. Vad säger ni?

7 reaktioner på ”Provstickning pågår”

  1. Jessica Jansson

    jag kan erkänna att jag trodde att första * till* skulle göras totalt 4ggr o inte 1+4 ggr, men vet att jag haaar alltid svårt med beskrivningar…

  2. Jag läser allt en gång för det som är helt utskrivet och sedan ytterligare 4 som det står efter. Har ngt svagt minne att det i en del beskrivningar funnits en parentes typ (totalt 5ggr) el så. Kan det förtydliga?
    Det är ju så olika hur man lärt gissar jag.
    Har nyss skirvit av mössbeskr (ingen skrivare) och ska plocka fram garn så snart jag fått ihop knyppeldynan till kursstart ikväll…

  3. Det där är en sån där återkommande tvetydighet i stickbeskrivningar & en blir alltid lite extra glad när konstruktören tänkt på det & förtydligat. Det räcker ju med att tex lägga till ordet ytterligare (skriva: ”… upprepa * till * ytterligare 4 ggr”) för att få det tydligare.

  4. Kristina Nilsson

    Jag tolkar som att man först ska sticka 5 maskor, sen * till * 5 gånger, sen # till # 4 gånger och sen * till * 6 gånger, och så slutligen öka en sista gång, följt av 5 maskor. När man sedan försöker göra det efter att ha lagt upp 70 maskor blir det… inte så lätt. 😉 (5+20+20+24+1+5 =75)

    Att förtydliga antingen med ”ytterligare 4 gånger” eller upprepa från * till * 4 gånger (alltså totalt 5 gånger) är inte alls någon dum idé.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.