
Ett par av mina favoritböcker har precis kommit ut i pocketutgåva.
Så nu är det dags för ett litet kalas.
Fem exemplar av Gaile Parkins roman Mrs Angels tårtbageri finns här som vinster i en liten utlottning.
Frågan är: vilken är den allra godaste tårtan?
Skriv dess namn, beskriv den, klistra in en receptlänk om du vill. Före månadens slut. Använd kommentarfältet.
Det blir väl bra?
Den bästa tårtan är makens jordgubbstårta!
Lägg marsan kräm på ett lager och massor av mosade jordgubbar på det andra lagret.
Klä med grädde och så många jordgubbar som du får plats med!
Det blir så gott!!
//Henrietta
Godaste tårtan är min svägerskas glutenfria marängtårta!
Maräng:
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl ricecrisp (rispuffar)
Vispa först vitorna hårt, tillsätt sen sockret lite i taget. Bre ut på bakplåtspapper på en bakplåt. I mitten av ugnen, 125 grader,
1 timme 15 minuter. Man kan låta marängen stå i avstängd ugn under natten och samtidigt kan äggkrämen stå i kylskåpet under hela natten för att stelna.
Äggkräm:
4 äggulor
1 dl socker
125 gram smör
Äggen och sockret ska sjuda till det tjocknar, inte koka för då kan det skära sig. Ta bort från plattan och rör ner smöret under omrörning. Låt kallna.
Detta blir en ”halv” tårta eftersom marängen ska delas på mitten, under och överdel. Äggkrämen ska bres på emellan. Ovanpå kan man ha 3 dl vispad grädde och exempelvis jordgubbar/hackad choklad ovanpå grädden.
En så’n där som mamma gjorde när vi var små! Sockerkaksbottnar. Aprikoskräm (barnmatsburk, klassiker väl?). Sylt i nästa lager och så bär eller blandad frukt t.ex. ovanpå grädden!
Mums!
(Asch! Nu blev jag ju sugen…)
Brittatårta, men kärt barn har många namn – i Sju sorters kakor kallas den Pinocchiotårta.
Fast i mitt barndomshem var det inte så mycket grädde mellan lagren utan mer färska (eller möjligen frusna) bär. Men det här var klassikern på alla våra kalas. En kakbotten med marängtäcke som gräddas i långpanna, delas i två delar och läggs ihop med valfri fyllning – voilà, klart att avnjutas!
Synd att vi just nu undviker ägg pga dotterns överkänslighet – vissa kakor kan man längta mycket efter…
Allra godaste tårtan är helt klart den hembakade med egenbakad sockerkaksbotten, lätt fuktad med apelsinjuice, två lager fyllning; banan och marsansås. Massor av grädde över och sen dekorerad med banan, vindruvor eller jordgubbar! Enkelt och så gott! 🙂
https://syrholen.blogg.se/2012/august/tarta-till-fredagsfikat.html
Denna tårta som jag komponerade ihop till fredagsfikat på jobbet härom veckan blev riktigt smarrig.
Dessutom glutenfri 🙂
Min favorit är Budapestrulle (nötmarängbotten som rullas ihop med grädde och mandarinklyftor som fyllning). Ibland bakar min svärmor sådana, så jag har fått ett recept av henne, men inte vågat ge mig på det ännu…
Här finns ett recept: https://www.tasteline.com/Recept/Budapestrulle_2
Marängbottnar fyllda med vispad cream fraiche och färska bär (eller lemon curd). Enkelt och gott 🙂
Glutenfri och kan lätt göras laktosfri.