Nationaldagskaka

Till midsommar är det jordgubbar, såklart. Men vad ska man fira nationaldagen med?

Heléne påminde mig om en rekordgod tårta, eller ska man säga kaka, eller kanske paj, när vi var hemma hos henne och repeterade för ett par veckor sedan. Den finns med i Kyrkkaffeoch på bilderna som jag fick från Svenska kyrkan i Skagen var den dekorerad med små pappersflaggor. På det här viset blir nationaldagen ett perfekt tillfälle att göra av med det sista av förra sommarens vinbär eller höstens äppelmos så att det snart, snart går att fylla frysen med en massa nytt! Heléne hade bakat två stycken med röda vinbär i. Jag förstår inte hur jag hade kunnat glömma bort den här kakan …

Gräddringar och både dansk och svensk flagga -- det kan man förstås konstruera om till Nationaldagen! Foto: Svenska kyrkan i utlandet

Skagens bröllopskaka

Skagen var länge en viktig hamn för de svenska västkustfiskarna, och det var för deras skull det började byggas en kyrka vid nyåret 1925. Nu är den svenska fiskeflottan betydligt mindre, men sjömanskyrkan tar ändå varje år emot bortemot 30 000 besök: fiskare, turister, konfirmander, församlingsresor och vigselpar. Speciellt under sommarsäsongen är det stor åtgång på kaffe med dopp. Listan på ”Skagenbagare” som under årens lopp hjälpts åt att fylla frysarna med bullar och kakor kan göras lång – pensionärer från Västsverige, sjuksköterskor från Stockholm och Örebro, polis från Säter, konditor från Göteborg. Några har gjort det till en tradition att baka en vecka på sin semester.
Bröllopskakan har blivit ett av ”flaggskeppen” på kyrkan i Skagen.
Under ett år vigs ungefär 150 par. Många av dem firar med den omtyckta bröllopskakan som kan varieras allt efter smak och årstid. En dansk och en svensk miniflagga pryder alltid detta bakverk.
Personalen på Svenska kyrkan i utlandet, Skagen (2003)

Ugn: 175º, ca 45 minuter
ca 10 bitar

pajdeg:
100 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
1–2 droppar bittermandelolja (kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

fyllning:
2 dl äppelmos, aprikosmarmelad, hallonsylt eller vinbärssylt

garnering:
vispgrädde

tillbehör:
miniflaggor

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och rör lite till. Blanda i bittermandelolja (kan hoppas över) och tillsätt vetemjölet blandat med bakpulvret.

Tryck ut ¾ av degen i en hjärformad eller rund form. Bred på fyllningen.

Rulla resten av degen till sex remsor och lägg dem ovanpå fyllningen.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i ungefär trekvart.

Ogarnerad går kakan utmärkt att frysa för kommande behov. Garnera med spritsad grädde eller servera med vispad grädde i skål bredvid. Stick ner ett par flaggor i kakans mitt.

1 reaktion på ”Nationaldagskaka”

  1. Tjusig! Synd att vi redan har fixat bröllopsfikat som vi ska ha, annars hade den ju passat rätt bra nu när jag gifter mig med en halvdansk 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *